Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bolo to ako výbuch nukleárnej bomby, opisujú svedkovia
Zdielať na

Bolo to ako výbuch nukleárnej bomby, opisujú svedkovia

AUSTIN / Ameriku zasiahol ďalší mohutný výbuch. Po teroristickom útoku v Bostone, vo štvrtok ráno stredoeurópskeho času explodovala továreň na výrobu hnojív. Silný výbuch prakticky zrovnal celé jej okolie so zemou. Niektoré zdroje odhadujú počet obetí až na číslo 70. Podľa informácií honorárneho konzula sú medzi nezvestnými aj českí občania.

60 - 70 mŕtvych

Výbuch bol ohlásený v stredu o 20.00 miestneho času v meste West, ktoré leží zhruba 30 kilometrov severne od Waco a 130 kilometrov južne od Dallasu. Žije tu 2 700 obyvateľov.

Objavili sa už aj informácie o mŕtvych. Spravodajský server CNN hovorí o dvoch obetiach, niektoré americké televízne stanice dokonca oznámili až 70 mŕtvych. Šéf miestnych záchranárov George Smith povedal televízii CBS, že o život prišlo najmenej 60 ľudí. Správy o obetiach ale zatiaľ nie je možné potvrdiť.

Zomreli emigranti z Československa

Výbuch zasiahol mimo iného do života tamojšiu početnú komunitu potomkov českých a moravských prisťahovalcov. Podľa manželky tamojšieho českého honorárneho konzula boli Česi aj medzi zasahujúcimi hasičmi.

Základy mestečka West boli položené v 80. rokoch 19. storočia v súvislosti s výstavbou železnice spojujúcej štáty Missouri, Kansas a Texas. Meno dostalo podľa majiteľa pozemkov Thomasa Westa.

Mestom sa West oficiálne stal v roku 1892. O jeho rozkvet sa výrazne zaslúžili imigranti prichádzajúcí z dnešnej Českej republiky, hlavne z Moravy. Tí si vo Weste otvorili obchody, dielne a v okolí zakladali farmy. V 20. rokoch minulého storočia už česká kultúra vo Weste dominovala.

Znelo to ako tri bomby

Zdravotnícke stredisko Hillcrest Baptist Medical Center v meste Waco potvrdilo, že už do nemocnice vozia sanitky zranených. "Je medzi nimi prakticky čokoľvek od ortopedických zranení až po pacientov s vážnou stratou krvi," dodal zamestnanec Glenn Robinson.

Podľa dostupných informácii, ktoré sú zatiaľ veľmi strohé, na mieste explózie začalo horieť najmenej desať budov vrátane neďalekej školy. Záchranári na jej ihrisku postavili núdzové stredisko pre triedenie zranených, medzi ktorými sú aj hasiči.

Nad továrňou po výbuchu začal stúpať hustý dym. Jedna z miestnych obyvateliek povedala miestnej stanici, že explózii sa ozvalo niekoľko. "Znelo to ako tri bomby , ktoré vybuchli veľmi blízko nás," povedala.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy