Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Útok v Bostone? Internetom sa šíria nezmysly!
Zdielať na

Útok v Bostone? Internetom sa šíria nezmysly!

BOSTON / Pri tragédii akou bol aj bombový útok na maratón v Bostone sa vynárajú príbehy, ktoré, keď sú zdieľané a zdieľané a zdieľané - vzniknú z nich dojímavé historky, ktoré však nie sú pravdivé. Toto sú niektoré z nich, ktoré obleteli svet vďaka sociálnym sieťam.

Zaujme vás fotografia či múdra myšlienka, kliknete na ňu a zdieľate ju na vašom profile sociálnej siete. Presne to stalo aj v prípade krvavého bostonského maratónu. Mediálni analytici objavili až päť prípadov, ktoré dojali celý svet. Neboli však pravdivé.

1. Chcel požiadať priateľku v cieli o ruku

Prvým slzy vyháňajúcim príbehom bol dej vymyslený okolo fotografie, na ktorej sa skláňa muž k žene ležiacej na zemi s nasledujúcim textom: "Muž v červenom tričku chcel svoju priateľku požiadať o ruku, keď dobehne do cieľa, ona však zomrel." V skutočnosti však išlo náhodného svedka tragédie, ktorý len pomáhal zraneným.

2. Bežať mala za obete búrky Sandy

Druhou kačicou bola fotografia jednej z účastníčok a pod ňou text "dievča, ktoré neprežilo bombové útoky". Aby bol príbeh ešte dojímavejší, údajne bežala za obete tropickej búrky Sandy. Fotografia dievčaťa však bola zachytená v americkej Virginii a dievča na bostonskom maratóne ani nebolo.

3. Samozvaná zbierka Modlíme sa za Boston

Z tretej chyby až mrazí. Ktosi využil dobré srdce zdieľatelov a vyhlásil samozvanú zbierku Modlime sa za Boston. Tvorca klamstva ešte výzvu doplnil informáciou - "zdieľate a za každé zdieľanie dostaneme jeden dolár." Príspevok posunulo 50 000 osôb.

4. Charita - Nádej pre Boston

Aj v štvrtom prípade sa o slovo hlásila údajná charita - Nádej pre Boston. Tá zbierku podporila hneď dvomi fotografiami. 8-ročnou bežkyňou z Virginie, ktorá údajne zomrela a fotkou chlapca, ktorý má byť takisto obeťou výbuchov. Nanešťastie, v druhom prípade mal tvorca pravdu. Avšak 8-ročný Martin nebol účastníkom behu, ale divákom.

5. Odpojené telefóny

Piatou chybnou správou, ktorá obletela celý svet, boli odpojené telefóny. Podľa správ na Twitteri polícia v Bostone zamedzila volania, aby tým znemožnila atentátnikovi odpáliť ďalšie potenciálne nálože. V skutočnosti boli linky len preťažené z náporu vydesených volajúcich.

Týchto päť virtuálnych klamstiev hojne podporujú aj rôzne konšpiračné teórie, ktorých sa takisto vyrojilo neúrekom. Dobrá rada teda je - radšej si pred zdieľaním overte zdroj.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy