Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Jeden zákon, iné ceny. Koľko platíte za STK?
Zdielať na

Jeden zákon, iné ceny. Koľko platíte za STK?

BRATISLAVA / Ak vlastníte auto, technická kontrola vás skôr či neskôr neminie. Samozrejme, ak si pravidelne nekupujete nové auto. Na Slovensku je 129 staníc, na ktorých vám STK-čku urobia. Všetko sa to riadi podľa rovnakého zákona, či vyhlášky, no ceny rovnaké ani zďaleka nie sú. Presvedčte sa sami...

Osobnému automobilu, ktorý má motor na benzín a osem rokov, sa končí platnosť STK. Preto sme zisťovali, koľko nás bude stáť technická kontrola na jednej zo staníc v Bratislave. "Technická kontrola stojí 30 €, emisná 18," hovorí Juraj Porázik, zástupca stanice technickej kontroly.

V Košiciach je STK-čka najdrahšia

Spolu teda 48 eur. Vodičtakého istého auta v Čadci pri tejto povinnosti ušetrí takmer 5 eur. "43,40 eur to bude stáť," tvrdí pracovníčka STK v Čadci. NA technickej kontrole v Košiciach siahnete do peňaženky hlbšie. K tejto sume budete potrebovať ešte 16,50. Práve tu vás totiž kontrola vyjde najdrahšie. "STK spolu so známkami a osvedčením 59,90," hovorí pracovníčka STK v Košiciach. 

Kontrola je pri tom všade rovnaká. To, čo všetko je potrebné pozrieť na aute stanovuje zákon a každá stanica to musí do bodky dodržať. Ceny však štát už nekontroluje. "Tieto stanice nie sú v rukách štátu, ale súkromníkov, ktorí si sami určujú ceny. Štát nemá ambíciu tieto ceny regulovať," uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Od 1. júla musia mať všetci kamery

Od 1. júla musia byť stanice, kde sa robia technické kontroly vybavené kamerovým systémom. Ten súkromníkom zdvihol náklady a preto sa ceny STK-čiek budú už počas prázdnin zvyšovať. "Budú to len desiatky centov o koľko zvýšime cenu za výkon technickej kontroly," hovorí Porázik.

Kamery majú zabrániť podvodom. Ak však systém vypadne pre nejakú poruchu, kamera nebude fungovať a kontrolu vám nemôžu vykonať. Hoci pred vami nik nebude stáť, vaše čakanie sa môže predĺžiť o desiatky minút alebo budete musieť prísť nabudúce. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články