Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Viac šetríme ako si požičiavame, tvrdia slovenské banky
Zdielať na

Viac šetríme ako si požičiavame, tvrdia slovenské banky

BRATISLAVA / Zadĺženej Európe a Európanom by Slováci vraj mohli ísť príkladom. Vklady v bankách totiž prevyšujú úvery. Vyzerá to teda tak, že napriek nízkym príjmom a vysokej nezamestnanosti sa vieme správať zodpovedne.

Dokážeme ušetriť slušné peniaze

Slováci sú tradicionalisti ako historický trezor a mamka pôstková v nich nevymrela. Čo logicky znamená, že do trezorov viacej vkladajú ako z nich vyberajú. "Je to slovenská tradícia - historická mamka pôstková, rozprávka o troch grošoch, či to známe tvrdenie o desiatku a podobne," myslí si Sylvia Porubänová, sociologička.

Slováci majú priemerne o 40 percent vyššie vklady ako úvery. "Čo znamená, že na uložených 100 eur pripadá 72 požičaných eur," upresnila Eva Sadovská, analytička banky. "Slováci aj z nižšej výplaty dokážu ušetriť pomerne slušné peniaze," dodal Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

Viac šetríme kvôli pocitu neistoty

Bude to aj o životnej úrovni krajiny. Kde to ide a kde sa tak nemusíte báť zajtrajškov, tak sa aj jednoduchšie zadlžujete. Priepastné rozdiely sú aj vo výške vkladov. Kým taký Luxemburčan má priemerne nasporených 87 tisíc eur, tak rumun len 1300. "Čím je populácia chudobnejšia, tak tým musí viac myslieť na zadné kolieska bez ohľadu na krízu, nekrízu," hovorí sociologička Porubänová.

Mamku pôstkovú však na slečnu kaviárovú v Slovákoch menia oblasti, kde je vyššia životná úroveň. Životný štýl, chcem sa mať dobre a dnes je vábivý. "Záujem sa o úvery stále zvyšuje, vidíme to najmä v predvianočnom období a na začiatku roka," upresnila Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky.

Niektorí majú ešte stále peniaze doma

Stále sa však dá povedať, že Slováci úplne čaru zadlženia nepodľahli a sú konzervatívni, to je vidieť aj pri sporení. Najviac máme poukladaných na terminovaných účtoch, ktoré de facto ani nevynášajú, sú ale bezpečné.

Čuduj sa svete, v čase mobilného a internetového bankovníctva na Slovensku, ešte nevymreli takzvaní fusakloví bankári, ktorí majú peniaze uložené kade tade po dome. "Faktom je, že to nie je ani bezpečné ani výhodné," dodal hovorca Slovenskej sporiteľne, Štefan Frimmer.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy