Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prečo lacnú nabíjačku nekupovať? Toto vás presvedčí
Zdielať na

Prečo lacnú nabíjačku nekupovať? Toto vás presvedčí

BRATISLAVA / Dvadsaťtriročná žena z Číny zomrela pri telefonovaní. Zabil ju skrat zo smartfónu, v ktorom mala počas hovoru pripojenú nabíjačku. Prvé informácie z vyšetrovania však ukázali, že asi išlo o lacnú napodobneninu, hoci jej telefón bol jeden z najdrahších na trhu. My sme sa pozreli na to, čo môžu nabíjačky spôsobiť a ako rozoznáte originál od fejku. A boli sme veľmi prekvapení tým, čo sme videli.

Nesnažte sa za každú cenu ušetriť

Mnohí ľudia sa snažia ušetriť, a tak si kupujú lacnejšie nabíjačky. Ale to by ľudia v žiadnom prípade nemali robiť! Pozreli sme sa totiž dovnútra obyčajnej nabíjačky na mobil. Chýbajú v nej totiž súčiastky, ktoré vám môžu zachrániť život.

"Tu je originál, vidíme poistku v tejto časti. Tu je imitácia. Poistka sa nenachádza ani v tejto, ani v tejto časti," hovorí majiteľ servisu mobilných telefónov MultiCom Martin Pčolinský. 

Rozdiel je vidieť aj na váhe

Že v nabíjačke chýba skutočne nezanedbateľné množstvo súčiastok sme si overili aj jednoduchým testom. "Zapneme si váhu, použijeme originálnu nabíjačku - tá má 27,2 gramu. A čo sa stane, keď položíme na váhu "fejk"? Položíme imitáciu originálu, vidíme, že rozdiel je približne 6 gramov," dodáva Pčolinský.

Nevidíme tu ani izolácie, čo znamená, že pri páde alebo pri veľkom tlaku môže dôjsť ku skratu a následne aj k vášmu poraneniu. Za telefónom, ktorý má kovové časti, prechádza skutočné napätie.

Medzi originálnou a neoriginálnou nabíjačkou je pritom cenový rozdiel asi 10 eur. Ako teda spoznáte bezpečný výrobok? "Musí mať zobrazené písmeno C, prípadne konkrétne výrobné, ktoré je na každej nabíjačke napísané," dopĺňa majiteľ servisu mobilných telefónov. VIAC VO VIDEU. 

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články