Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vesmír a temná hmota? Existuje a takto funguje
Zdielať na

Vesmír a temná hmota? Existuje a takto funguje

BRATISLAVA / Počuli ste už niekedy o tmavej hmote alebo tmavej energii? Ak ste astrofyzik alebo podobne orientovaný vedátor, tak určite. Bežný občan si pod tým predstaví asi niečo zo šiestej časti Harryho Pottera. A pritom je to jedna z najväčších vesmírnych záhad.

Nevidíme ju, ani necítime

Temnú hmotu nevidíme, ani necítime. A pritom záhadná tmavá energia vraj prúdi celým vesmírom a teda aj ľudmi. Vie sa iba toľko, že zaberá iba 2/3 vesmíru, kým iba necelú tretinu tvorí tmavá hmota a iba 4 % hmota viditeľná.

"Tmavá energia, to by malo byť niečo, čo sa ani neskladá z častíc," myslí si astrofyzik FMFI UK doc. RNDr. Vladimír Balek, CSc. Mal by to byť vlastne len prázdny priestor. No tento prázdny priestor, to nič, má vlastnosti, ktoré by mať nemalo, keďže je to nič. "Spôsobuje zrýchľovanie rozpínania vesmíru," doplnil Balek. 

Pôsobí antigravitačne a je neviditeľná

Pretože pôsobí antigravitačne. Čo je opak vlastností hmoty rovnako aj to, že ignoruje svetlo. Ak ale nie je viditeľná, prečo sa potom nazýva tmavá, ale nie napríklad hluchá, prázdna alebo nulová?  "Hovorí sa o tom, že to by mal byť vlastne len prázdny priestor," vysvetľuje Balek.

Rôznymi druhmi záhadných energií sa zaoberajú psychotronici, jogíni, mágovia či ezoterici. Je možné, že by to mohla byť práve tmavá neviditeľná energia? 

"Aj tie psychotronické úkazy, aj na tie existujú pozorovania, ale také, ktoré sa nedajú reprodukovať," hovorí Balek. Čiže veda to nedokáže potvrdiť, ale ani vyvrátiť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články