Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prví turisti na Mesiaci? Tak o 10 rokov, vraví jadrový fyzik
Zdielať na

Prví turisti na Mesiaci? Tak o 10 rokov, vraví jadrový fyzik

BRATISLAVA / Už o 10 rokov môže byť Mesiac lákavou turistickou destináciou pre bežných pozemšťanov. Aj preto dvaja americkí senátori predložili návrh zákona, aby sa na Mesiaci vybudoval park, ktorý má zachovať stopy návštevy prvých astronautov.

Treba zachovať stopy prvých ľudí

Čím všetkým by do spomínaného parku nalákali Slovákov? Tobogánmi, raketkami, mestskou hromadnou dopravou, vodopádmi, šmykýčkami či mesačnými vozidlami. Aspoň tak odpovedali niektorí oslovení Slováci a Slovenky.

Dvaja americkí senátori však v návrhu zákona nešli až tak ďaleko. "Mali by byť zachované stopy, ktoré na Mesiaci po pristátiach Apolo zostali," hovorí jadrový fyzik Prof. RNDr. Jozef Masarik.

Čiže stopy austronautov, stopy lunochodu, kráter po pristátí rakety a to je zhruba všetko. Senátori sa obávajú, že by tieto stopy mohli byť zničené inváziou vesmírnych turistov.

Turistika na Mesiaci? To je otázka už len niekoľkých rokov. "Takých desiatich," dodáva jadrový fyzik Prof. RNDr. Jozef Masarik. Komerčné firmy sa na to pripravujú už dnes. Ale už dnes je možné pochybovať o tom, či na Mesiaci ako jediná atrakcia postačí len park so stopami misie Apolla. 

Apollo park ľudom stačiť asi nebude

"Aj z toho dôvodu, že Mesiac nie je až taký zaujímavý a tá turistika tam bude celkom nudná," myslí si jadrový fyzik. Preto, aby tam prilákali turistov, budú musieť okrem Apollo parku ešte niečo vymyslieť.

Zdá sa, že park na Mesiaci by mal vyzerať veľmi podobne ako ktorýkoľvek park na našej Zemi. Čo bude asi veľká výzva, pretože dnes ešte odborníci zápasia len s tým, ako na Mesiac turistov dopraviť. A okrem toho, turisti zatiaľ i tak budú musieť nosiť skafandre.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články