Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Učiteľom zvýšia platy o päť percent. Pozrite si podmienky
Zdielať na

Učiteľom zvýšia platy o päť percent. Pozrite si podmienky

BRATISLAVA / Učitelia sa v budúcom roku zrejme dočkajú tarifných platov vyšších o päť percent, čím by si mali prilepšiť v priemere asi o 42 eur. Dvojdňové rokovanie školských odborárov s predstaviteľmi vlády skončilo v stredu v noci dohodou. Aj keď školskí odborári požadovali osempercentné zvýšenie, hovoria o úspechu a štrajk by sa už podľa nich nemal uskutočniť.

Na školstvo pôjde o 80 miliónov eur viac

"Môžem oznámiť, že sme sa dohodli. Na odmeňovanie pedagogických aj nepedagogických zamestnancov školstva pôjde v budúcom roku o 80 miliónov eur viac,“ vyhlásil po rokovaní minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Na základe dohody by platy učiteľov na vysokých školách mali stúpnuť o päť percent, pedagógovia a odborní zamestnanci na základných a stredných školách by mali dostať päťpercentné navýšenie do taríf plus jedno percento do tzv. nadtarifných zložiek v závislosti od optimalizácie siete škôl.

Malo by ísť napríklad o vyššie príplatky za triednictvo či nadčasy. Nepedagogickí zamestnanci ako školníci či kuchárky by v roku 2014 mali dostať viac o 16 eur, ktoré v utorok s vládou vyrokovala Konfederácia odborových zväzov pre všetkých zamestnancov v štátnej a verejnej službe.

Platy zvýšia aj vysokoškolským učiteľom

"Po dvojdňovom rokovaní to považujeme za určitý úspech, lebo vieme, v akej situácii je ekonomika. Celkový objem je vyšší oproti minulému roku. Tento rok je to 80 miliónov eur, v minulom roku sme vyjednali 68 miliónov eur,“ zhodnotil výsledky rokovania líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Spomínané zvýšenie vo výške 68 miliónov eur školskí odborári vyrokovali po minuloročnom štrajku učiteľov, ktorým štát v roku 2013 pridal tiež o päť percent. Ondek ocenil, že sa platy v budúcom roku zvýšia aj vysokoškolským učiteľom, ktorí sa podľa neho valorizácie nedočkali štyri roky. Začínajúci učitelia v regionálnom školstve by si mali prilepšiť o 27 až 30 eur a napríklad učitelia s 32-ročnou praxou, ktorí pracujú na špeciálnej škole by mohli mať plat vyšší takmer o 50 eur.

Prilepšenie vďaka kreditovým príplatkom

Celkovo by priemerný plat na základných a stredných školách mal v budúcom roku dosiahnuť podľa ministerstva financií 962 eur pričom priemerný plat v národnom hospodárstve odhaduje ministerstvo na úrovni 845 eur.

Podľa Ondeka to postupne smeruje k naplneniu záväzku, ktorý dal minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) do správy o stave školstva, že platy učiteľov by mali do roku 2016 dosiahnuť 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. Čaplovič pripomenul, že učitelia si budú môcť prilepšiť k platom aj vďaka kreditovým príplatkom, na ktoré pôjde v budúcom roku asi 30 miliónov eur.

Štrajková pohotovosť nie je zrušená     

Štrajková pohotovosť školských zamestnancov stále trvá, o jej ukončení musia rozhodnúť orgány zväzu. "Čo sa týka štrajku, keďže sme sa dohodli, ten by nemal byť. Budeme o tom hovoriť aj v našich zväzových orgánoch, lebo štrajková pohotovosť je, nebola zrušená,“ podčiarkol Ondek.

Výsledky stredajšej dohody a utorkového kolektívneho rokovania sa podľa Kažimíra zapracujú vo štvrtok doobeda do návrhu rozpočtu, o ktorom bude vláda popoludní rokovať. Hospodárska a sociálna rada sa doobeda bude zaoberať správou o systémových zmenách v školstve, v ktorej ministerstvo školstva navrhuje zvýšenie investícii do školstva medziročne o 130 miliónov eur. V tejto sume sú zarátané domáce aj európske zdroje.

Cieľom ministerstva je, aby sa Slovensko do roku 2020 dostalo na priemernú úroveň krajín OECD, čo sa týka verejných výdavkov investovaných do regionálneho školstva. Priemerný plat učiteľov a odborných zamestnancov by mal do roku 2020 podľa Čaplovičovej správy dosiahnuť najmenej 75 percent priemerného platu ostatných povolaní, v ktorých sa vyžaduje vysokoškolské vzdelanie. Pozrite si reportáž Adama Zavřela, ktorú nakrútil 26.9. 2013.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy