Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Platiť v eurách alebo lokálnej mene? Neprerobte na dovolenke na poplatkoch a konverzných kurzoch
Zdielať na

Platiť v eurách alebo lokálnej mene? Neprerobte na dovolenke na poplatkoch a konverzných kurzoch

BRATISLAVA / Asi väčšine z vás sa už stalo, že ste sa pri platbe v zahraniční mimo eurozóny mali v rýchlosti rozhodnúť, či zadať platbu v eurách alebo lokálnej mene, napríklad v kunách. Logika hovorí eurá, veď je to jasnejšie a platíme eurom, ale takto sa môžete oklamať až o desiatky eur.

Slováci v rámci dostupných morských destinácií najčastejšie mieria do Chorvátska, ale aj Bulharska či Rumunska a z blízkych euro krajín je to len Taliansko. Vo všetkých týchto krajinách, ako aj v ďalších nám blízkych Česku či Maďarsku neplatí euro a kedže Slováci radi používajú karty, tak hotovosť nechávajú už doma. Napriek tomu pri výberoch mnohých zaskočí jedna vec. "Pri výbere dostane na výber, či chce výslednú sumu prepočítať na eurá," uviedla Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB banky.

"Pri výbere možností konverzie na eurá prichádza ku konverzii dynamickým kurzom," objasnil Boris Fojtík, hovorca Tatra banky. Ak nechcete dynamicky prísť o svoje eurá zbytočne, voľte lokálnu menu. Či už kunu, forint, lev, lei, zloty alebo korunu, inak sa s výberom pohrajú domáci. "Daná zahraničná banka používa svoj kurz, ktorý je pre klienta zväčša nevýhodnejší," vysvetlil Boris Fojtík. "Suma ešte môže byť navýšená o konverzné poplatky, čo znamená, že klient platí v konečnom dôsledku viac," potvrdila aj Anna Jamborová. "Pre ľudí je výhodnejšie si vyberať lokálnu menu, pretože to sa prepočíta kurzom kartovej spoločnosti, ktorý býva výhodnejší," dodala Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. 

Informujte sa v banke 

​Keď už do nejakej krajiny mierite, spýtajte sa vo svojej banke alebo si vyhľadajte na internete ešte jednu vec, ktorá vám ušetrí peniaze pri výberoch. "Ľudia by si na výber z bankomatu mali vybrať bankomat, ktorý patrí do rovnakej finančnej skupiny, ako ich banka," povedala Marta Cesnaková. Rovnaké pravidlá, ako pri výbere, platia aj pri platbách kartou. Keď nemáte so sebou hotovosť, na kartu si dávajte pozor, aby ste ju najmä nestratili, alebo vám ju neukradli. Ak sa s kartou vykúpete, nepanikárte. "Nie je dôvod na paniku. Odporúčame, aby ju dôkladne usušil a môže ju ďalej používať," dodala hovorkyňa ČSOB banky.

Kartu nenechávajte, po platení diaľničných poplatkov, na palubnej doske alebo niekde na stole na terase. "Môže dojsť k jej mechanickému poškodeniu a potom už môže mať problém platiť," dodala Anna Jamborová.

Problémy na dovolenke môže spôsobiť aj nepríjemný hmyz. Nie je ale dôvod na paniku, tvrdia odborníci:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy