Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Po daždivom víkende sa na Slovensko vráti pravé leto
Zdielať na

Po daždivom víkende sa na Slovensko vráti pravé leto

BRATISLAVA / Zatiaľ čo niektorí si ochladenie užívajú, iným je ľúto, že si musia obliekať mikinu či kabát. Na takej Orave či v Poprade sa teplota dostáva blízko nule. V najbližších dňoch bude aj daždivo, no nie nadlho.

V najchladnejšej obci Slovenska, v Oravskej Lesnej, vo štvrtok ráno namerali 3,4 stupňa Celzia. Prvého júla pritom ortuť teplomera vyskočila takmer na 30 stupňov. "Teploty sú teraz ako na kolíske. Začiatkom mesiaca sme mali maximum 27,1, potom sa ochladilo až na 1,7 pri zemi," uviedol pracovník Meteorologickej stanice v Oravskej Lesnej Ladislav Murín. 

Na juhozápade sa zas o niečo oteplilo, medzi 24 až 27 stupňami, no veje chladný severozápadný vietor. Napriek tomu ale nikto netúži po návrate horúčav spred niekoľkých dní. "Pred zhruba 10 dňami sme mali skutočne vysoké teploty a začiatok prázdnin korunovala doposiaľ najvyššia teplota, ktorá bola viac ako 37 stupňov Celzia," uviedla meteorologička Miriam Jarošová. 

"V priebehu piatku sa rozprší od západu na väčšej ploche nášho územia, v priebehu soboty na celom území Slovenska," povedala Jarošová. Budúci týždeň sa ale vrátia príjemné 24 až 28 stupňové teploty.  

Do Tatier sa vrátil sneh

Lomnický štít sa od rána skrýval v sivých mračnách. Po rekordných 19,5 stupňoch Celzia vo štvrtok klesla ortuť v teplomeroch poriadne nízko, až do mínusových teplôt. Sneh na skalách vytvoril nepríjemnú šmykľavú vrstvu. 

Okolo desiatej dopoludnia začalo opäť snežiť. Turisti na Lomnickom štíte stavali snehuliakov a vyšlo aj na guľovačku. Podľa predpovedí to ale nie je posledný júlový sneh v Tatrách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy