Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svedkovia o nočnej bitke: Všetko lietalo naokolo. Utekali sme sa skryť, niektorí si ani nestihli zobrať veci
Zdielať na

Svedkovia o nočnej bitke: Všetko lietalo naokolo. Utekali sme sa skryť, niektorí si ani nestihli zobrať veci

BRATISLAVA / V úplnom centre Bratislavy, na najmä turistami hojne navštevovanej Ventúrskej ulici posiatej reštauráciami a barmi sa v stredu večer strhla brutálna bitka. Početná skupina mužov po sebe hádzala stoličky, stoly a rozbíjala sklo. Svedkovia hovoria o tom, že mnohí z nich pred skupinou utekali a svoje osobné veci nechali na stoloch, ktoré následne skupina porozbíjala.

V priebehu niekoľkých minút sa na Ventúrskej ulici objavili desiatky futbalových fanúšikov a začali rozbíjať všetko, čo im prišlo pod ruky. "Zrazu sme počuli krik, nejaké rany a potom sme videli veľkú skupinu ľudí v kuklách so zahalenou tvárou ako bežali našim smerom, tak mi kamarátka vravela, aby sme sa šli rýchlo schovať," povedala svedkyňa udalosti. "Rýchlo všetci utekali dovnútra, niektorí si nestihli ani veci zobrať, ostali tam na stoloch. Začali tam potom hádzať stoly do vzduchu, stoličky, dymovnice, slzný plyn, tak sme všetci utekali, no boli sme tam zabarikádovaní," uviedla ďalšia svedkyňa.

Rozbíjali všetko, čo im prišlo pod ruky.

Pri udalosti zasahovalo zhruba 100 policajtov, pričom zatkli viac ako 80 ľudí. Tých čakajú v priebehu štvrtka výsluchy. "My sme sedeli tu neďaleko, počuli sme prvý výbuch, druhý výbuch a nejakých 10 až 15 minút na to išli kukláči," uviedol svedok. 

"Najprv tu boli asi Poliaci, asi 60 ľudí, sedeli tu asi dve hodinky, potom došli ďalší šesťdesiati. Zabarikádovali sa, stoly si dali, spravili barikádu a potom hádzali poháre, popolníky, všetko lietalo naokolo," uviedol svedok. 

​Na udalosť reagovala aj ministerka vnútra Denisa Saková, ktorá takéto konanie odsúdila a podľa nej nemá nič spoločné so športom ani s civilizovanou spoločnosťou. Vyjadril sa k tomu aj policajný prezidenta Milan Lučanský. 

Centrum mesta sa zaplnilo policajtmi, pričom Ventúrsku ulicu uzavreli. "Viac ako 100 zasahujúcich policajtov, ktorí boli velení do zvýšeného výkonu služby velení mimo bezpečnostného opatrenia na štadióne urobilo všetko preto, aby bol verejný poriadok čo možno v najkratšom čase obnovený. Bezprostredne po služobnom zákroku bolo v blízkosti miesta útoku zadržaných 80 osôb a 14 osôb bolo zadržaných v širšom centre mesta," uviedla Mihalíková. Podľa svedkov sa mali pobiť údajne fanúšikovia Ajaxu Amsterdam a Cracovie Krakow s fanúšikmi bulharskej Levski Sofia.

"​Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby k incidentu vyslalo v súčinnosti s políciou štyri ambulancie Záchrannej zdravotnej služby, následne o hodinku na to vyslali ďalšie dve, spolu ich tam zasahovalo šesť. Polícia vyhradila nebezpečnú zónu, v ktorej zasahovali proti výtržníkov. Stanovisko Záchrannej zdravotnej služby bolo v bezpečnej zóne. Celkovo boli ošetrené desiatky ľudí, ktorí utrpeli ľahké poranenia, ktoré nevyžadovali transport do nemocnice, boli ošetrení na mieste. Do nemocnice bolo prevezených deväť pacientov s poraneniami, prevažne, hlavy, horných a dolných končatín. Žiadne zranenie nebolo tak vážne, že by ohrozovalo ľudí na živote," uviedol Jozef Minar z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.

Po bitke už na druhý deň nebolo ani stopy, personál podnikov v noci pracoval

Personál podnikov na Ventúrskej ulici ešte konflikt takéhoto rozsahu nezažil. Počas celej noci robili všetko preto, aby mohli nasledujúci deň otvoriť a aby boli následky bitky čo najmenej viditeľné. Chodníky boli posiate črepinami a krvou. "Ráno okolo šiestej bola komunikácia ešte umytá vodou a ručne dočistená od jemného skla a škvŕn. Práce boli ukončené okolo siedmej ráno," uviedol hovorca magistrátu mesta Bratislava Peter Bubla. 

Škody na majetku mesta nevznikli, no súkromníci ich rátajú doteraz. Podľa vyjadrení personálu sú ale radi, že sú v poriadku a že sa nič nestalo ani hosťom. 

​Dalo sa bitke zabrániť?

Na štadióne polícia bezpečnosť zabezpečila, no nad konfliktom v meste vidí otáznik. "V priebehu včerajšieho dňa boli bratislavskí policajti velení do bezpečnostného opatrenia na zabezpečenie futbalového zápasu medzi mužstvami ŠK Slovan – FC Sutjeska Nikšić. Priebeh tohto zápasu sa zaobišiel bez narušenia verejného poriadku napriek tomu, že podľa operatívnych informácií polície sa tohto zápasu mali zúčastniť rizikoví fanúšikovia poľských mužstiev a Ajaxu Amsterdam s cieľom narušiť verejný poriadok a vyvolať konflikt s fanúšikmi Slovan Bratislava," informovala policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. 

Na internete sa totiž objavila informácia, že sa bulharskí fanúšikovia klubu Levski Sofia vyjadrili: "Na Slovensko neprídeme v mieri, bude to deň plný zábavy." Vyjadrila sa k tomu aj polícia. "Policajti disponovali informáciami o príchode poľských fanúšikov, ktorí mali podľa operatívnych zistení vyvolať konflikt s fanúšikmi Slovanu, nie s fanúšikmi Bulharska. Policajti monitorovali možný pohyb rizikových fanúšikov, avšak do vypuknutia incidentu nezaznamenali prítomnosť poľských fanúšikov," uviedla Mihalíková. 

"Pokiaľ polícia má relevantné informácie, mala by prijať také opatrenia, aby sa v tomto prípade poškodzovaniu majetku, zdravia a osôb, predišlo," povedal bývalý vyšetrovateľ a advokát Peter Vačok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy