Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Reportérka TV JOJ šla priamo na miesta, kde sa najčastejšie pohybujú ukrajinskí prevádzači
Zdielať na

Reportérka TV JOJ šla priamo na miesta, kde sa najčastejšie pohybujú ukrajinskí prevádzači

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová sa pozrela na miesta, kde sa ukrajinskí prevádzači pohybujú najčastejšie. Naposledy sa tam hraničným policajtom zo Zboja podarilo zadržať jedenástich migrantov z Afganistanu a Vietnamu. Mladého ukrajinského prevádzača, ktorý ich na Slovensko dostal nezákonne v týchto dňoch vyšetrovateľ národnej jednotky proti nelegálnej migrácii obvinil.

Tesne pri slovensko-ukrajinskej hranici vedie jedna z trás prevádzačov a nelegálnych migrantov. Ak zbadajú hraničných policajtov, väčšinou začnú utekať. Nelegálni migranti sa ale narozdiel od prevádzačov správajú pokojne a s políciou spolupracujú.

Na takých trasách často hraniční policajti nachádzajú oblečenie alebo rôzne iné veci, ktorých sa migranti zbavia. Práve v týchto miestach pred pár dňami zachytili hraniční policajti zo Zboja 11 migrantov. Ich cieľom bolo dostať sa do Európskej únie. Za nelegálny prechod cez východnú hranicu preto zaplatili mladému Ukrajincovi. Plán nevyšiel. "Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície obvinil 23-ročného Ukrajinca z trestného činu prevádzačstva," povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Ak mu vinu preukážu hrozí mu až desať ročné väzenie. Prevádzači poznajú terén východnej hranice dôkladne. "Polícia samozrejme má podrobne zmapované úseky, kde dochádza k nedovolenému prekročeniu štátnej hranice. Využívame aj špeciálne technológie a technické prostriedky v zmysle zákona," uviedla Baloghová.

Agresivita prevádzačov rastie a stret s policajtmi už neraz sprevádzali aj výstrely. Tragicky sa skončil aj záchyt prevádzača s piatimi Vietnamcami pred piatimi rokmi.Ten po prestrelke medzi obcami Nová Sedlica a Zboj prišiel o život.

Zločinecké skupiny zapojené do prevádzačstva sa stále snažia prejsť cez našu hranicu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy