Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hasili viac ako tri dni. Požiar na Chopku zlikvidovali
Zdielať na

Hasili viac ako tri dni. Požiar na Chopku zlikvidovali

BYSTRÁ / Na južnej strane Chopka vypukol požiar v nedostupnom teréne pred druhou hodinou popoludní. Hasiči sa na miesto s technikou nemali ako dostať, k požiarisku museli kráčať desiatky minút peši. Oheň pomáhala hasiť aj letka rezortu vnútra, no vo štvrtok už hasenie zo vzduchu potrebné nie je.

Hasičom sa po viac ako 77 hodinách od vzniku požiaru v nedostupnom teréne na kopci Veľký Gápeľ podarilo požiar zlikvidovať. Miesto odovzdali pracovníkom Lesov SR, ktorí budú požiarisko monitorovať ešte niekoľko dní. Na mieste tiež zostáva hadicové vedenie, ktoré bude možné v prípade opätovného rozhorenia požiaru okamžite použiť. Všetci zasahujúci príslušníci HaZZ postupne odchádzajú na svoje základne. Na požiarisku v katastri obce Bystrá horeli vo štvrtok ráno už len štyri menšie skryté ohniská, ktoré hasiči likvidovali. 

Hasičom z celého Slovenska, ktorí v stredu už tretí deň bojovali s požiarom lesa na kopci Veľký Gápeľ v katastri obce Bystrá v okrese Brezno, prišli v stredu pri lokalizačných prácach pomáhať 30 dobrovoľníci z radov zamestnancov Lesov SR a dobrovoľníci zo Štátnej ochrany prírody. Pred šiestou hodinou ráno sústredili techniku pod požiarisko, aby mohli pokračovať v hasiacich prácach. Po 11:00 hodine dopoludnia sa požiar hasičom podarilo lokalizovať. 

Pri požiari zasahovala od pondelka už stovka hasičov a dobrovoľníkov a dva vrtuľníky, ktoré doposiaľ vykonali 46 zhodov s celkovým množstvom vody viac ako 125 000 litrov. Na požiarisku sa nachádza stále menej lokálnych ohnísk aj vďaka vysokej účinnosti hasebnej látky. Počas tohto zásahu je tiež využívaný dron, ktorý vykonáva monitoring, prieskum a slúži na efektívnejšie zisťovanie smeru šírenia požiaru a možností vybudovania jazierkového systému v nedostupnom teréne. 

V stredu pred šiestou hodinou ráno sústredili techniku pod požiarisko, aby mohli pokračovať v hasebných prácach. Aj počas stredy budú leteckú podporu zo vzduchu poskytovať dva vrtuľníky Letky MV SR a Letky Mo SR. Hasiči budú naďalej využívať dopravné vedenie napájané jazierkovým systémom a cisternovou technikou. Na miesto prišlo tiež 30 dobrovoľníkov z radov zamestnancov Lesov SR a dobrovoľnící zo Štátnej ochrany prírody, ktorí budú nápomocní hasičom pri lokalizačných prácach.

Požiar doposiaľ zasiahol plochu piatich hektárov, pričom hasiči pri jeho hasení bojujú s 300 metrovým prevýšením. Na pomoc zo vzduchu boli na miesto vyslané vrtuľníky Letky MV SR a Letky MO SR, ktoré na miesto zhodili približne 50 tisíc litrov vody. Na mieste zriadili riadiaci štáb. Pätnásť hasičov z Modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Západ sa zlanilo z vrtuľníka nad požiarisko, ostatní príslušníci vytvorili až trojkilometrové hadicové vedenie z oblasti Košariská smerom k požiaru. 
Z vrtuľníka tam postupne spustil aj 10 oto vakov a 2 podvesné siete s vecnými prostriedkami a potrebným materiálom na hasenie. "Oto vaky budú slúžiť ako nádrže na hasenie požiaru v nedostupnom teréne. Z Vrtuľník Letky MO SR doposiaľ zhodil na miesto udalosti viac ako 20 - tisíc litrov vody," informovali hasiči. 

Oheň zachvátil les na kopci Veľký Gápeľ v obci Bystrá pri Brezne v pondelok popoludní. Dedina je takzvaným centrom cestovného ruchu na juhu Chopka. Ide o lokalitu, ktorú v roku 2004 zasiahla veľká veterná a neskôr aj podkôrniková kalamita. "Nedostali povolenie na spracovanie kalamity v dôsledku čoho tam zostalo 140 kubíkov na 200 hektárov lesa, čo býva rizikové," podotkol Pavel Machava, hovorca lesov SR. Príčina vzniku požiaru ešte známa nie je. Kedy uhasia všetky ohniská si netrúfajú povedať, no zrejme to potrvá ešte niekoľko dní. Následne budú lokalitu kontrolovať aj lesníci. 

Letka pomáhala hasiť oheň tak, že čerpala vodu z vodnej nádrže Krpáčovo. "Na mieste zasahujú hasiči z Modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí skupina Stred a príslušníci z Brezna, Zvolena a Banskej Bystrice," dodala hovorkyňa hasičov. 

Obrovský požiar zachvátil aj hospodárske budovy, kúsok za rodinnými domami. Jedného z majiteľov stodoly museli previezť do nemocnice. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy