Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Futbaloví chuligáni rozmlátili centrum Bratislavy, videozáznamy ukazujú šialené násilie
Zdielať na

Futbaloví chuligáni rozmlátili centrum Bratislavy, videozáznamy ukazujú šialené násilie

BRATISLAVA / Centrum hlavného mesta vyzeralo ako keby sa v ňom odohrávala stredoveká bitka. Početná skupina mladých mužov sa rozhodla vyventilovať svoju agresivitu ničením majetku miestnych reštaurácií a mesta. Aktérmi boli poľskí, bulharskí a holandskí futbaloví fanúšikovia. Polícia po ich vyčíňaní zadržala dokopy 107 ľudí. Upozorňujeme, že následujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

V úplnom centre Bratislavy, na najmä turistami hojne navštevovanej Ventúrskej ulici posiatej reštauráciami a barmi sa strhla brutálna bitka.

​Podľa všetkého futbaloví fanúšikovia sa pustili do ničenia všetkého, čo im prišlo pod ruky. Podľa informácií TV JOJ  sa v Bratislave pobili fanúšikovská družba Ajaxu Amsterdam a Cracovie Krakow s fanúšikmi bulharskej Levski Sofia. "Aj napriek tomu, že polícia bola pripravená na možnosť narušenia verejného poriadku medzi fanúšikmi Slovanu Bratislava a fanúšikmi Poľských mužstiev, došlo na Ventúrskej ulici k náhodnému stretu medzi poľskými a bulharskými fanúšikmi, ktorý v momente prerástol do narušenia verejného poriadku," informovala policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Bulharský klub hrá pritom vo štvrtok v Ružomberku, poľský zase v Dunajskej Strede. 

Bilancia po brutálnej bitke v centre mesta

Po bitke skončilo:

  • 24 ďalších policajtov eskortovalo zadržaných
  • 107 zadržaných a zaistených osôb
  • 56 osôb obvinených z výtržníctva
  • 41 Poliakov a 15 Holanďanov
  • 51 zaistených osôb (Bulhari)
  • 8 ľahko zranených (iba z táborov fanúšikov)

"Policajti disponovali informáciami o príchode poľských fanúšikov, ktorí mali na základe operatívnych zistení vyvolať konflikt s fanúšikmi Slovanu, nie však s fanúšikmi Bulharska. Policajti v rámci zvýšeného výkonu služby monitorovali možný pohyb rizikových fanúšikov, avšak do vypuknutia incidentu nezaznamenali prítomnosť poľských fanúšikov," dodala Mihalíková. 

"Mestská polícia nedisponuje spravodajským informáciami a ani nie je disponovaná na zásah pri takomto rozsahu výtržnosti. Okamžite po incidente poskytla polícii maximálnu súčinnosť," informoval hovorca magistrátu Peter Bubla. 

Takto to vyzeralo po niekoľkých minútach šialenstva:

TV JOJ

Polícia vyhradila nebezpečnú zónu, v ktorej zasahovali proti výtržníkov. Stanovisko Záchrannej zdravotnej služby bolo v bezpečnej zóne. Celkovo boli ošetrené desiatky ľudí, ktorí utrpeli ľahké poranenia, ktoré nevyžadovali transport do nemocnice, boli ošetrení na mieste. Do nemocnice bolo prevezených deväť pacientov s poraneniami, prevažne, hlavy, horných a dolných končatín. Žiadne zranenie nebolo tak vážne, že by ohrozovalo ľudí na živote," uviedol Jozef Minar z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.

Svedkovia pre TV JOJ prehovorili o hrozivom incidente: 

Vzduchom lietali stoličky a stoly, rinčalo sklo. Polícia pri zásahu uzavrela časť centra, zasahovala tam stovka policajtov. Na Facebooku informovala o tom, že  zadržali 80 ľudí v okolí miesta útoku a 14 ľudí zadržali v širšom centre mesta.

Ráno po incidente

Personál podnikov opísal hrôzy násilnosti, ktorej boli svedkami. Následky vyčíňania chuligánov odstraňovali do neskorej noci. Vďaka ich snahe dnes už po bitke nebolo ani stopy. Podobnú situáciu ešte nezažili a nikdy už ani zažiť nechcú. Ratovali hostí i seba.  "Ja sama som bola zmätená, vôbec som nevedela čo sa deje, iba som videla brutálne veľký dav ľudí, ako sem utekali začali všetko hádzať," povedala čašníčka Barbara. 

"Naštastie sa nám našich hostí podarilo dostať včas do interiéru podniku, zadržať ich, aby sa tam útočníci nedostali a v podstate išlo o život," povedal spolumajiteľ jedného z podnikov na Ventúrskej ulici Marek Mravec. 

Ako to vyzeralo deň "po" si pozrite vo videu TU:

Makalo sa na každom kroku. Následky bitky odstraňoval aj magistrát. Na miesto v nočných hodinách dorazila havarijna čata. Hneď ako policajti sprístupnili miesto činu, pustili sa do upratovania. Chodníky boli posiate črepinami a krvou. "Ráno okolo šiestej bola komunikácia ešte umytá vodou a ručne dočistená od jemného skla a škvŕn. Práce boli ukončené okolo siedmej ráno," poznamenal hovorca magistrátu. Na majetku mesta nevznikli žiadne škody. Tie však ešte stále rátajú súkromní prevádzkari. Prípadnú pomoc môžu individuálne riešiť aj s magistrátom. Počas noci si v neporiadku na ulici každý z nich hľadal to svoje a triedil použiteľné od nepoužiteľného.  

Ak ste boli na mieste a podarilo sa vám zachytiť besnenie na fotografiách alebo videách, pošlite nám ich emailom na e-redakcia@joj.sk alebo cez Facebook

Zábery pár minút po bitke si môžete pozrieť aj TU. Štáb TV JOJ bol pri tom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy