Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kto sa ujme dostavby diaľničného úseku Višňové? NDS avizuje vypísanie novej súťaže
Zdielať na

Kto sa ujme dostavby diaľničného úseku Višňové? NDS avizuje vypísanie novej súťaže

BRATISLAVA / Členovia vedenia Národnej diaľničnej spoločnosti v stredu prišli s informáciami o tom ako budú ďalej postupovať na stavbe diaľničného úseku Lietavská Lúčka-Višňové-Dubná Skala. Ako je známe, v marci tohto roka sa rozhodla vláda vymeniť pôvodného zhotoviteľa, pretože podľa nej taliansko-slovenské konzorcium nedokázalo zvládnuť túto výstavbu. Zástupcovia NDS rátajú s tým, že v auguste vypíšu súťaž, aby sa mohli prihlásiť iné firmy, ktoré by sa chceli ujať tejto stavby.

Predstavitelia Národnej diaľničnej spoločnosti stále zdôrazňujú, že to bol dobrý krok, keď sa rozlúčili s predchádzajúcim zhotoviteľom. "Povedzme, že je v hlbokej rozpracovanosti tá stavba a tie najzložitejšie prvky, bohužiaľ, vôbec nie sú dokončené," povedal finančný riaditeľ NDS Jiří Hájek. 

Pohľad na stavenisko v súčasnosti je naozaj žalostný. Pracujúcich robotníkov by ste tu márne hľadali, stavebné stroje sú odstavené. "Stavba je prerušená, je v gescii a prevzatá Národnou diaľničnou spoločnosťou, ktorá obstará nového zhotoviteľa a predá mu celé stavenisko," dodal Hájek. 

Odborníci pod dohľadom NDS podrobne zmapovali celú stavbu, aby zistili, v akom stave momentálne je. "Čo všetko je postavené, v akej kvalite, aby sme dali novému, skúsenému zhotoviteľovi, čo najkvalitnejšie poklady k tomu, aby mohol pokračovať," povedal generálny riaditeľ NDS Ján Ďurišin. "Hovoríme o nejakých 40 až 42 percentách rozostavanosti, v obdobnom kontexte to bolo aj vyplatené, to znamená nejakých 165 - 166 miliónov," povedal Hájek. 

Taliansko-slovenskému konzorciu po inventarizácii vyplatili aj ďalšie peniaze. Napríklad za zariadenie staveniska, ktoré tu zanechali a budú ho využívať noví stavbári. "Bolo to pod 25 miliónov, ktoré odrážajú jednak uvoľnenie zádržného, odkúpený materiál a podobne," opísal Hájek. 

Zástupcovia Národnej diaľničnej spoločnosti sľubujú, že pri výbere ďalšieho zhotoviteľa budú opatrní a firmy, ktoré by mali záujem dostavať toto dielo, budú čo najlepšie informovať aj o možných úskaliach. "Prvým krokom budú predbežné trhové konzultácie, ktoré znamenajú, že pozveme odbornú verejnosť, ale aj stavebné spoločnosti. Následne formálne začíname vypísaním verejného obstarávania, kde môžu stavebné firmy prísť a prehliadnuť si ju," uviedol vedúci odboru riadenia projektov NDS Lukáš Vítek. 

Na portáli rozostavaného tunela Višňové nechýbala soška svätej Barbory. "Boli sme nemilo prekvapení, keď sme sa dozvedel, že zhotoviteľ si odniesol aj sošku sv. Barborky, ktorá je patrónom baníkov," povedal Vítek. Samozrejme, že zabezpečia novú, aby ochraňovala ľudí, ktorí tu budú pracovať.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy