Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prezidentka pripomenula čínskemu ministrovi zahraničných vecí dôležitosť ľudských práv
Zdielať na

Prezidentka pripomenula čínskemu ministrovi zahraničných vecí dôležitosť ľudských práv

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prezidentka zuzana Čaputová prijala v prezidentskom paláci vysokopostavenú návštevu z Číny. S ministrom zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky Wang Yia hovorila o blížiacom sa 70. výročí nadviazania diplomatických vzťahov medzi našimi krajinami, no spomenula aj tému dodržiavania ľudských práv.

"Som presvedčená, že by malo byť našim spoločným cieľom ďalej rozvíjať naše vzťahy v duchu vzájomného rešpektu a dialógu, ktorý bude založený na hodnotách, ktoré Slovensko ako člen Európskej únie vyznáva," povedala Zuzana Čaputová, ktorá o stretnutí informovala aj na svojom oficiálnom profile na Facebooku:

Hovorili aj o tom, čo môžeme globálne urobiť pre to, aby sme zmiernili následky klimatickej krízy a čo robíme ako štáty, aby sme naplnili naše záväzky. "Ocenila som, ako Čína pristupuje k znižovaniu emisií," povedala prezidentka.

Prezidentka hovorila aj o tom, že si tento rok pripomíname 30. výročie Nežnej revolúcie a pádu Berlínskeho múru, ktoré otvorili Slovensku cestu k demokracii a k slobode.

Počas rozhovoru však spomenula aj citlivú tému: "Informovala som ministra zahraničných vecí, že ochranu ľudských práv vnímam ako nevyhnutný základ našej slobody. Aj preto som vyjadrila, v súlade so spoločnou pozíciou Európskej únie, znepokojenie a obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne a zo zadržiavania právnikov a ľudsko-právnych aktivistov, ako aj z postavenia etnických a náboženských menšín. Očakávam, že sa dosiahne pokrok v ľudsko-právnom dialógu medzi Európskou úniou a Čínou."

V minulosti sprevádzali návštevy významných čínskych predstaviteľov na Slovensku často aj konflikty, potýčky a zatýkania. Aj dnešnú návštevu čínskeho ministra zahraničných vecí preto polícia monitorovala vo väčšom počte ako obyčajne. Okolo paláca dokonca pre istotu rozostavili zábrany. Zaobišlo sa to však bez incidentov.

Na stretnutí v prezidentskom paláci bol aj Miroslav Lajčák, ktorý dlhodobo Čínu vníma ako dôležitého obchodného partnera. Podľa jeho hovorcu ho však slová prezidentky neprekvapili. A to napriek tomu, že boli kritické.

Politológ považuje kritické slová našej prezidentky za povinnú jazdu. Preto neočakáva žiadnu čínsku odvetu. Podľa neho s tým počítali aj obaja ministri. Aj náš, aj čínsky.

"Postoj EÚ k tejto problematike je úplne jasný, takže keď už sem ide, musí rátať s tým, že jednoducho takého výhrady odznejú," myslí si Ján Baránek.

Propagácia Novej hodvábnej cesty, teda čínsko európskeho obchodu je hlavným bodom programu čínskeho ministra v strednej Európe. Po návšteve Poľska a Slovenska pokračuje v Maďarsku.

Zuzana Čaputová už reprezentuje našu krajinu aj na poli medzinárodnej politiky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy