Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zuzana Čaputová podpisovala zákony. Aj tie, voči ktorým má sama výhrady
Zdielať na

Zuzana Čaputová podpisovala zákony. Aj tie, voči ktorým má sama výhrady

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová sa zhostila svojej úlohy vo veľkom a v stredu už podpísala niekoľko zákonov z poslednej parlamentnej schôdze. A to napriek tomu, že k niektorým mala sama vážne výhrady.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala schválenú novelu školského zákona, ktorá zavádza povinné predprimárne vzdelávanie pre všetky päťročné deti v materských škôlkach. Ministerka školstva Martina Lubyová (SNS) rozhodnutie hlavy štátu víta.  

​Napriek vážnym výhradám podpísala aj zákon o zmene volebných pravidiel, ktorý poslanci schválili v skrátenom konaní. "Podľa môjho názoru neboli naplnené dôvody pre to, aby bol zákon prerokovaný v skrátenom legislatívnom konaní." Politickým stranám zároveň určuje za volebné obdobie maximálne príjmy vo výške 3,5 milióna eur. 

Podľa koalície vo voľbách by sa mali politické strany uchádzať o dôveru voličov predovšetkým svojím programom, politickou činnosťou a cieľmi tejto činnosti a nie len vynakladaním finančných prostriedkov na volebnú kampaň využívaním moderných marketingových nástrojov a obchádzaním ustanoveného limitu na volebnú kampaň prostredníctvom tzv. tretích strán. Zákony budú platiť už aj pre volebnú kampaň do najbližších parlamentných volieb.

Opozícia vidí problém

Práve zrýchlené konanie je pre opozíciu problém. "Keď sa začne zákon uplatňovať, to bude necelých šesť mesiacov pred voľbami a to pokladám za veľmi arogantné a za obmedzenie férových podmienok súťaže medzi politickými stranami. Samozrejme vládna koalícia to robí preto, lebo sa bojí nových strán," myslí si poslankyňa NR SR Veronika Remišová. 

"Stačí, že sa pán Danko v sobotu zobudí a v stredu parlament skráteným legislatívnym konaním za 24 hodín schválil 8 mesiacov pred voľbami takúto zmenu pravidiel, ktorá zasahuje najmä do práv nových strán a to pravdepodobne protiústavným spôsobom," poukazuje predseda strany SPOLU Miroslav Beblavý. 

Prezidentka vrátila zákon

Prezidentka ale nepodpísala novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú parlament schválil 26. júna. Sudcovi má na základe novely kandidatúrou vo voľbách do NR SR či do europarlamentu zaniknúť výkon funkcie. V súčasnosti zákon zakazuje sudcom byť členom politickej strany alebo politického hnutia, avšak nezakazuje im kandidovať na kandidačnej listine politickej strany či hnutia. 

"Schválená právna norma spôsob doručenia neupravuje, a tým podľa môjho názoru je čl. I bod 15 zákona v rozpore s čl. 146 Ústavy. Pretože absentuje špecifikovanie spôsobu doručenia vzdania sa funkcie prezidentovi, nie je tak možné určiť okamih, kedy nadobudne účinnosť. Moja pripomienka teda smeruje výlučne k odstráneniu tohto nedostatku, aby sa predišlo stavu právnej neistoty a tiež nevznikol dôvod na prípadné sťažnosti na Ústavnom súde SR," vysvetlila. 

Novelou zákona o sudcoch a prísediacich má okrem iného v justícii vzniknúť nový inštitút - hosťujúci sudca. Súdy by mohli využiť hosťujúcich sudcov napríklad pri materskej dovolenke, dlhodobej práceneschopnosti či inom dôvode. Sudcovia, ktorí takýmto spôsobom budú vypomáhať, si aj finančne prilepšia, pretože im prináleží mesačná odmena vo výške piatich percent zo základnej mzdy.

Pozrite si archívnu reportáž o súvisiacej téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy