Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rezort obrany upozorňuje: V týchto oblastiach môže nastať supersonický tresk, MiG-29 čaká skúšobný let
Zdielať na

Rezort obrany upozorňuje: V týchto oblastiach môže nastať supersonický tresk, MiG-29 čaká skúšobný let

Archívna reportáž

Naposledy vystrašil supersonický trest obyvateľov Košíc a blízkeho okolia. Vtedy ale nešlo o cvičný prelet. Pozrite si archívnu reportáž.

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany upozorňuje na trase Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec – Sliač na možnú zvýšenú hlučnosť. Cvičný let stíhacích lietadiel MiG – 29 navyše môže spôsobiť aj supersonický tresk.

Nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29 Vzdušných síl OS SR budú v rámci plánovaných letov prelietať v stredu približne o 14:00 a 16:00 na trase Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec – Sliač. Je možné, že sa v tejto oblasti vyskytne rázová vlna - silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacím lietadlom. 

Zvukový efekt, takzvaný aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhačky, možno počuť v oblastiach letových koridorov našich vojenských letísk, a to najmä na strednom a západnom Slovensku. "Všeobecne môžu tento jav vyvolať iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu. Na Slovensku sú to nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29," vysvetlila hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Ministerstvo obrany sa ospravedlňuje všetkým dotknutým občanom za nepríjemnosti spôsobené cvičnými letmi. "Žiaľ, podobné situácie nemôžeme vylúčiť ani do budúcnosti. Cvičia sa pri nich aj situácie, ktoré vojenskí piloti musia riešiť v prípade narušenia slovenského vzdušného priestoru. Takýto nácvik je z pochopiteľných dôvodov v záujme bezpečnosti všetkých občanov Slovenska," uzavrel rezort obrany.

Naposledy vystrašil supersonický trest obyvateľov Košíc a blízkeho okolia. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy