Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mali mu pomáhať, no namiesto toho ho okradli. Mladíci dôchodcovi zobrali aj zlaté zuby
Zdielať na

Mali mu pomáhať, no namiesto toho ho okradli. Mladíci dôchodcovi zobrali aj zlaté zuby

MEDZILABORCE / Náradie, peniaze, bicykle, oblečenie či dokonca zlaté zuby, škody za tisíce eur. To všetko ukradli viacerí mladíci z domu 76-ročného muža v obci Ňagov. Rabovačky trvali mesiace. Policajti začali až 13 trestných stíhaní. Nie všetci údajní zlodeji budú na výsledok vyšetrovania čakať na slobode.

Sedemdesiatšesťročný Jozef bol spočiatku rád, že k nemu mladíci chodia odpratávať sneh či rúbať drevo. Aspoň dovtedy, kým nezistil, že mu z domu miznú veci. Napriek tomu, že sa im za každú pomoc odmenil, pomocníci zrejme chceli viac. Ňagovčan prišiel o tisíc eurovú hotovosť, viaceré bicykle, náradie, chýbajú mu hodinky, zlaté retiazka, prívesky, prsteň i tri zlaté zuby. "Nevedel som, čo sa stalo. Bol som v pomykove z toho," povedal poškodený Jozef. 

"Odcudzené boli viaceré veci ako motocykel, detské bicykle, búracie kladivo a zároveň bola spôsobená škoda poškodením vo výške asi dvesto eur," povedala policajná hovorkyňa v Prešove Jana Ligdayová. 

Časť ukradnutých vecí speňažili v neďalekej obci. Policajti začali až 13 trestných stíhaní, a to ako v zločine krádeže, tak z porušovania domovej slobody. Dvaja z páchateľov budú na ďalší proces čakať za mrežami, pretože sú už vo výkone trestu za iné skutky. Nezaháľali totiž ani v Medzilaborciach, za rozbitie hracieho automatu už poznajú právoplatný trest. "Obvinení boli zhodne uznaní za vinných za prečin krádeže formou spolupáchateľstva, za čo im bol uložený trest odňatia slobody v trvaní štyri mesiace nepodmienečne," uviedla hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Keďže sa skutku mali dopustiť na staršej, teda na chránenej osobe, hrozí im zvýšená trestná sadzba, teda väzenie až na desať rokov. 

Ľudia na dôchodku sú veľmi často obeťami podvodníkov i zlodejov. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy