Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ostré slová ministerky vnútra Sakovej k nočnej bitke v Bratislave: So športom to nemá nič spoločné
Zdielať na

Ostré slová ministerky vnútra Sakovej k nočnej bitke v Bratislave: So športom to nemá nič spoločné

BRATISLAVA / V úplnom centre Bratislavy, na najmä turistami hojne navštevovanej Ventúrskej ulici posiatej reštauráciami a barmi sa v stredu večer strhla brutálna bitka. Početná skupina mužov po sebe hádzala stoličky, stoly a rozbíjala sklo. K bitke sa vyjadrila aj ministerka vnútra Denisa Saková.

"Odsudzujem takéto správanie, ktoré nemá so športom nič spoločné a som toho názoru, že nemá ani miesto v civilizovanej spoločnosti," povedala ministerka k incidentu. 

"Príslušníci Policajného zboru operatívne monitorujú pohyb futbalových fanúšikov pri takzvaných rizikových zápasoch. Napriek tomu, že v stredu došlo k náhodnému stretu dvoch táborov, policajti zasiahli rýchlo a situáciu zvládli profesionálne," ocenil prácu policajtov prezident Policajného zboru Milan Lučanský. Pri udalosti zasahovalo presne 106 policajtov, pričom 24 ďalších eskortovali zadržaných pri bitke. Dohromady polícia zadržala 107 osôb, pričom z výtržníctva obvinili 56 osôb (41 Poliakov a 15 Holanďanov), ďalších 51 osôb bolo bulharskej národnosti. Polícia uvádza, že došlo k ôsmim ľahkým zraneniam, a to iba z táborov fanúšikov. 

"Výtržnosti futbalových fanúšikov v centre Bratislavy sú hrubým prejavom neúcty voči mestu, v ktorom žijeme aj voči ľuďom, ktorí si užívajú jeho otvorenú a priateľskú atmosféru. Nikdy nepochopím ľudí, ktorí spájajú šport, zábavu alebo relax s násilím a ničením všetkého, čo im príde do cesty. Nikdy," povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo a dodal: "Nechcem špekulovať, či niekto podcenil situáciu alebo ako sa takto mohla vymknúť kontrole, to sú otázky hlavne na políciu. Ja nateraz vyjadrujem hlavne ľútosť nad zničeným majetkom a len veľmi dúfam, že neprišlo k ujme na zdraví nevinných ľudí, ktorí si nič netušiac prišli užiť do mesta príjemný letný večer."

"V priebehu včerajšieho dňa boli bratislavskí policajti velení do bezpečnostného opatrenia na zabezpečenie futbalového zápasu medzi mužstvami ŠK Slovan – FC Sutjeska Nikšić. Priebeh tohto zápasu sa zaobišiel bez narušenia verejného poriadku napriek tomu, že podľa operatívnych informácií polície sa tohto zápasu mali zúčastniť rizikoví fanúšikovia poľských mužstiev a Ajaxu Amsterdam s cieľom narušiť verejný poriadok a vyvolať konflikt s fanúšikmi Slovan Bratislava," informovala policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Zápas teda prebehol pokojne, čo sa ale nedá povedať o strete fanúšikov v uliciach Bratislavy. V priebehu niekoľkých minút sa na Ventúrskej ulici objavili desiatky futbalových fanúšikov a začali rozbíjať všetko, čo im prišlo pod ruky. "Zrazu sme počuli krik, nejaké rany a potom sme videli veľkú skupinu ľudí v kuklách so zahalenou tvárou ako bežali našim smerom, tak mi kamarátka vravela, aby sme sa šli rýchlo schovať," povedala svedkyňa udalosti.  

"Rýchlo všetci utekali dovnútra, niektorí si nestihli ani veci zobrať, ostali tam na stoloch," uviedla ďalšia svedkyňa.

Centrum mesta sa zaplnilo policajtmi, pričom Ventúrsku ulicu uzavreli. "Viac ako 100 zasahujúcich policajtov, ktorí boli velení do zvýšeného výkonu služby velení mimo bezpečnostného opatrenia na štadióne urobilo všetko preto, aby bol verejný poriadok čo možno v najkratšom čase obnovený. Bezprostredne po služobnom zákroku bolo v blízkosti miesta útoku zadržaných 80 osôb a 14 osôb bolo zadržaných v širšom centre mesta," uviedla Mihalíková. Podľa svedkov sa mali pobiť údajne fanúšikovia Ajaxu Amsterdam a Cracovie Krakow s fanúšikmi bulharskej Levski Sofia.

Dalo sa bitke zabrániť?

Na štadióne polícia bezpečnosť zabezpečila, no nad konfliktom v meste vidí otáznik. Na internete sa totiž objavila informácia, že sa bulharskí fanúšikovia klubu Levski Sofia vyjadrili: "Na Slovensko neprídeme v mieri, bude to deň plný zábavy." Vyjadrila sa k tomu aj polícia. "Policajti disponovali informáciami o príchode poľských fanúšikov, ktorí mali podľa operatívnych zistení vyvolať konflikt s fanúšikmi Slovanu, nie s fanúšikmi Bulharska. Policajti monitorovali možný pohyb rizikových fanúšikov, avšak do vypuknutia incidentu nezaznamenali prítomnosť poľských fanúšikov," uviedla Mihalíková. 

"Pokiaľ polícia má relevantné informácie, mala by prijať také opatrenia, aby sa v tomto prípade poškodzovaniu majetku, zdravia a osôb, predišlo," povedal bývalý vyšetrovateľ a advokát Peter Vačok. 

 Pozrite si zábery z Ventúrskej ulice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy