Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
V Bratislave testujú systém na kontrolu parkovania. Ako by mal v budúcnosti fungovať?
Zdielať na

V Bratislave testujú systém na kontrolu parkovania. Ako by mal v budúcnosti fungovať?

BRATISLAVA / Často kladenou otázkou k novým pravidlám férového parkovania v hlavnom meste bola aj tá, ako ich budú mestskí policajti kontrolovať v praxi. Jednou z možností je napríklad online kontrola pomocou inteligentného monitorovacieho vozidla.

Bratislava začína testovať na kontrolu parkovania najmodernejšiu technológiu, ktorou je monitorovacie vozidlo CamCar. Ide o systém, ktorý je založený na princípe umelej inteligencie, pomocou ktorého môže mestská polícia skontrolovať väčší počet áut. Ten následne vygeneruje iba tie, ktoré sú podozrivé zo spáchania priestupku. Najviac dopravných priestupkov je podľa celoročných štatistík mestskej polície v Starom meste. 

"To znamená tak ako vozidlo prechádza jednotlivé lokality, pomocou kamier sníma jednotlivé EČV, v reálnom čase odosiela a spracováva na server, kde príslušní strážnici, alebo policajti, s oprávnením môžu kontrolovať jednotlivé výstupy," hovorí Daniel Bednařík, predseda predstavenstva FT Technologies, a.s.. 

"Súčasný stav je taký, že policajti, či už sú v pešej hliadke alebo motohliadke, zisťujú na základe vlastného pozorovania a následnou lustráciou alebo kontrolou, na mieste, či teda vozidlo má zaplatené parkovanie. Tento nový systém je automatizovanejší, tým pádom môžeme ušetriť ľudskú silu," povedal náčelník mestskej polície v Bratislave Marek Gajdoš. Technológia je zatiaľ v skúšobnej dobe, a využívať sa bude iba vo vybraných lokalitách mesta.

"Nebude tá parkovacia politika zavedená celoplošne v celej Bratislave, ale len v lokalitách, ktoré tie príslušné mestské časti označia za dôležité," vyjadrila Tatiana Kratochvílová, námestníčka primátora. Hlavné mesto si od kontrol sľubuje najmä účinnejšiu a efektívnejšiu elimináciu neoprávnene parkujúcich vozidiel a následne navýšenie počtu parkovacích miest pre rezidentov. "V kombinácii s inštitútom objektívnej zodpovednosti si dovolím odhadnúť, že by sa efektivita našej práce dokázala zvýšiť až 100 násobne," dodal Gajdoš. 

V prípade, že sa využitie tejto technológie počas testovania osvedčí, bude mestská polícia uvažovať o jej riadnom obstaraní. V Trenčíne už tento systém funguje viac ako rok. 

Pozrite si reportáž o brutálnej bitke v Starom meste v Bratislave: 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy