Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Banky odpúšťajú splátky. Ako na to?
Zdielať na

Banky odpúšťajú splátky. Ako na to?

BRATISLAVA / Viete si predstaviť, že namiesto upomienky za vás banka uhradí časť úverového dlhu? A ponúkne vám ešte aj niekoľko ďalších výhod? Znie to nereálne, neuveriteľne, ale nie je to iba fantázia. Ide o marketingovú kampaň, ktorou sa banky snažia získať nových klientov. Má to jediný háčik, treba splácať poctivo a najmä načas.

Odpustenie splátok

Ešte pred niekoľkými rokmi by sme podobné ponuky považovali za Akty-X. Situácia sa však zmenila a finančné domy sú vďačné za každého klienta. Len si to predstavte, zoberiete si úver a banka vám odpustí niekoľko splátok, prípadne vám po jeho splatení vráti časť požičanej sumy.

Nič nemožné, naopak, k tomu môžete získať ešte niečo navyše. "Výhodnejšiu úrokovú sadzbu alebo pri ukončení fixácie môžu získať lepší úrok," upresnila hovorkyňa banky Ľubomíra Chmelová.

Poctivé splácanie

Banky chcú týmto spôsobom naoko zvýhodniť spotrebné úvery a Slovákom dopriať bohatšie Vianoce. "Takéto spotrebné úvery poskytujú banky radi, dokážu tam úrokové sadzby vyšvihnúť až na 20 percentnú úrok. Je to veľmi individuálne," upozorňuje finančný sprostredkovateľ Jozef Baständig.

Cieľom je zároveň motivovať dlžníkov, aby úver splácali až do konca a nepripravili tak banku o úroky. Poctivosť nadovšetko. "Poctiví dlžníci môžu u nás aktuálne získať bonus v podobe 0 % úroku v poslednom roku splácania spotrebného úveru," uviedla Ľubomíra Chmelová. "My klientovi ten bonus a férovú cenu dáme hneď na začiatku, získa tak nižšiu úrokovú sadzbu počas celej doby splácania," dodal hovorca inej bankovej inštitúcie Štefan Frimmer.

Banka vždy vyhrá

Na týchto bonusoch sa dajú v lepšom prípade získať stovky eur. Bankám sa to napriek tomu oplatí. Znížia tým počet nesplácaných úverov a získajú nových dlžníkov. "Banka dá do obehu vždy taký produkt, na ktorom nebude nikdy stratová. Tam sú zisky enormného charakteru," myslí si Jozef Baständig.

Na podobnú motiváciu sa spoliehajú aj nebankové spoločnosti. Vo väčšine prípadov však ide len o dobre cielenú marketingovú kampaň. Zobrať si v dnešnej dobe úver je priam kaskadérsky kúsok, ktorý si zaslúži uznanie. Dopad na zem však často bolí. To, ako sa rozmáhajú spotrebné úvery, nie je z hľadiska fyzických osôb zdravé" dodáva finančný sprostredkovateľ.

Téme sa venuje reportér Michal Rybanský. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy