Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pozor! Na území Slovenska a Česka útočia kybernetickí zlodeji
Zdielať na

Pozor! Na území Slovenska a Česka útočia kybernetickí zlodeji

BRATISLAVA / Ak používate internet banking, zbystrite pozornosť. U našich západných susedov úradujú kybernetickí zlodeji, ktorí už prenikli do účtov niekoľkých bankových klientov. Pred ich útokmi už dokonca varovala aj Česká banková asociácia. Nebezpečnejší sú o to viac, že neútočia iba na klasické počítače, no prenikajú aj do smartphonov, či tabletov.

Ten, kto si aplikáciu nainštaloval, mal problém

Banky chŕlia čoraz viac svojich aplikácií. Práve na smartphony sa však čoraz viac sústredia aj kybernetoví zločinci. Naposledy úradovali v Česku. Okrem falošných bankovníckych stránok, rozposielali SMS správy s linkami na škodlivé aplikácie. Stačil na to jednoduchý trik.

"Táto pozmenená webová stránka tvrdila, že banka pre nich pripravila novú mobilnú aplikáciu, ktorá má zlepšiť zabezpečenie tohto internetového bankovníctva," hovorí PR manažérka antivírusovej spoločnosti Zuzana Hošálová. Ten, kto si túto aplikáciu nainštaloval, mal problém. SMS správy, ktoré prichádzali od banky, nevidel klient, ale kybernetickí zlodeji.

Situáciu monitorujú aj na Slovensku

"Ak mal človek infikovaný svoj mobilný telefón, tak mu reálne táto správa od banky prišla, avšak sa mu v mobilnom zariadení nezobrazila a dostala sa k útočníkovi, ktorý ju mohol následne použiť," vysvetľuje Hošalová.

Práve v tejto súvislosti už vydala varovanie Česká banková asociácia. Naše banky zatiaľ nepanikária. Hovoria však o mimoriadnej ostražitosti. "Situáciu pozorne monitorujeme, no podobný prípad sme u nás zatiaľ nezaznamenali," povedal hovorca SLSP Štefan Frimer.

Takto útoku predídete

V tomto prípade však všetci odborníci na upozorňujú na viacero pravidiel, ako predísť kybernetickému útoku na váš bankový účet. V počítači klikať len na dôveryhodné linky, z dôveryhodných zdrojov! Doplniť si kvalitnú antivírusovú ochranu, nielen pre počítač, ale myslieť aj na svoj smartphone. V prípade akéhokoľvek podozrenia, okamžite kontaktovať banku.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy