Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Wifi zadarmo vo verejnej doprave. Vraj to funguje
Zdielať na

Wifi zadarmo vo verejnej doprave. Vraj to funguje

BRATISLAVA / Aj keď zlé jazyky tvrdia, že Slovensko je 30 rokov za opicami, predsa len sa u nás nájde niečo, v čom vo svete vedieme. Napríklad v internetovom pripojení v autobusoch či vo vlakoch. Dnes už nie je problém pripojiť sa a stráviť nudné cestovanie do práce ťukaním do notebooku...

Rekordmani sú v Prešove

V Bratislave momentálne jazdí 50 liniek, na ktorých môžete surfovať po internete a ďalších 30 čoskoro pribudne. Tešiť sa môžu aj obyvatelia Nitry. K súčasným 15 linkám pribudne ešte túto jeseň ďalších 25. V Košiciach je ich 20 a ďalších 30 liniek sa chystá no a v Prešove zavedú rovnú 50-tku autobusov s wifi.

V testovacej prevádzke sa totiž ukázalo, že služba bude mať úspech. "Rekordmani sú v Prešove, tam je služba nadštandardne používaná, a teda zatiaľ vedú," informuje prevádzkovateľ internetu Ivan Šimončič.  

Pribudne ešte 37 autobusov

Do konca roka pribudne v primestskej doprave 37 nových autobusov, na ktorých už budete môcť využívať bezplatný internet.

"Celkovo tak budeme mať 120 autobusov s wifi a cestujúci sa s ním budú môcť stretnúť na všetkých smeroch, ktorými naše autobusy jazdia," povedala hovorkyňa Slovaklines Eva Vozárová.

Po 10-tich minútach vás systém odpojí

Na pripojenie k wifi nepotrebujete nič špeciálne - v autobusoch dokonca nie je sieť ani len zaheslovaná. Rýchlosť je asi 1,5 megabitov za sekundu, čo na prehliadanie emailov a čítanie interentových novín úplne stačí. S prehrávaním videa to môže byť pri viacerých používateľoch zložitejšie, ale prevádzkovatelia siete zatiaľ nemali žiadne sťažnosti.

Bezdrôtové pripojenie na internet v autobuse má predsa len jedno obmedzenie, po 10-tich minútach surfovania vás totiž systém automaticky odpojí. "Je tomu tak, aby sme zamedzili nejakému väčšiemu sťahovaniu dát cestujúcimi," dodáva hovorkyňa ŽSSK Jana Morháčová.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy