Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Slováci sa boja prejaviť, na facebook však dajú čokoľvek
Zdielať na

Slováci sa boja prejaviť, na facebook však dajú čokoľvek

BRATISLAVA / Reportérska práca nie je vždy ľahká. A častokrát preto, že keď ľudia zbadajú televízny štáb, utekajú a schovávajú sa. Naopak zahraniční návštevníci, ktorí k nám prichádzajú, sa pred kameru postavia radi a odpovedia na akúkoľvek otázku. Prečo sa Slováci boja vyjadriť svoj názor verejne? Tu je odpoveď...

Stres z kamery a mikrofónu

Keď sa redaktor pokúša osloviť respondentov na ulici a tí zbadajú kameru a mikrofón, neváhajú prejsť oblúkom na druhú stranu ulice a najradšej by sa ukryli do myšacej diery.

Jednoduchá otázka?  Neprekáža. Radšej sú nemí, hluchí a slepí. Pre niektorých nie sú problémom ani nadávky či urážky. Sú aj taká, ktorí sa na jeden dych vyrozprávajú, no potom v okamihu príde odpoveď, že nechú byť v televízii. 

Majú problém vyjadriť svoj názor

Majú problém svoj názor vyjadriť verejne. Podľa sociológov je dôvodom strach. "Obávajú sa o svoju prácu, o reakciu zamestnávateľa, o reakciu príbuzných, blízkych," hovorí sociologička Sylvia Porubänová.

Narozdiel od našincov, zahraniční turisti odpovedajú radi, sú ústretoví a je možné sa s nimi porozprávať na akúkoľvek tému.

Je možné, že aj našinci sú v zahraničí otvorenejší ako doma. No vo väčšine krajín vládne opačný postoj, ako u nás. "Ľudia sa radi vidia na obrazovke a majú pocit, že každý hlas, aj ten ich, je dôležitý," hovorí Porubänová.

Na facebooku je všetko

Zaujímavé je, že aj internet a sociálne siete patria k verejným miestam a často majú veľký dosah. Zverejniť názor práve tu, sa už poniektorí neboja. "Veľmi intímne, rodinné alebo osobné informácie zverejňujú na sociálnych sieťach," uviedla sociologička.

Hokej, fandenie a majstrovstv, to je téma, ktorá Slovákov osloví za akýchkoľvek okolností. "Jedine šport je naozaj oddychovou témou, pri ktorej nehrozia problémy," myslí si sociologička Sylvia Porubänová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy