Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
POZOR! Od januára sa menia pravidlá pre poistky
Zdielať na

POZOR! Od januára sa menia pravidlá pre poistky

BRATISLAVA / Životná poistka je podľa mnohých dobrá vec. Dáva im aspoň akýsi pocit istoty, že v prípade nešťastia ich blízki nebudú úplne stratení. No a zároveň majú možnosť si niečo našetriť k dôchodku. Lenže práve pri tom druhom bode je tá istota dosť biedna. Úroky, ktoré môžete získať na životnej poistke, sa totiž znižujú.

Peniaze dlhodobo strácajú na hodnote

Keďže peniaze už dlhodobo strácajú na hodnote, situácia sa od januára budúceho roka zmení. A životné poistky už asi nebudú zarábať tak, ako doteraz.

Ak by si niekto uzatvoril poistku do konca roka na 30 rokov, mesačná splátka bude 25 € a po skončení poistky dostane našetrených 10 000 €. Ak to urobí až o d januára, bude mať o tisícku menej. "Áno, ale ide o garantovanú výšku. V skutočnosti môže byť tá suma aj rovnaká. Ale nedá sa na to spoliehať," uviedol analytik Jozef Fronc. 

"NBS mení od januára technickú úrokovú mieru z 2,5 % na 1,9 %," tvrdí hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová. "V praxi to znamená, že budú mať na svojich životných poisteniach nižšiu mieru garantovaného zhodnotenia," tvrdí Fronc. 

Už uzatvorených zmlúv sa zmena nedotkne

A to je dôvod, prečo sporiteľ bude mať po 30-ich rokoch ušetrených 9 000 € a nie 10 000 €. Navyše viac zaplatí aj na mesačných splátkach životnej poistky. Uvádzame samozrejme ilustračný príklad. Zistili sme, že ľudia, ktorí už poistku majú, sa o svoje peniaze nemusia obávať. "Tých, ktorí už majú uzatvorenie zmluvy sa táto zmena nedotkne," tvrdí Fronc.

Ak si teda plánujete uzatvoriť životné poistenie, máte dve možnosti. Buď to stihnete do konca roka a garantovaná suma, ktorú vám na konci platnosti poistky vyplatia bude pravdepodobne vyššia, alebo to do konca roka nestihnete a budete sa spoliehať na to, že finančné trhy začnú lepšie zarábať, čo sa odrazí aj na tom, koľko vám vaša poistka vynesie.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články