Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Živnostníkov ubúda. Môžu za to vysoké odvody
Zdielať na

Živnostníkov ubúda. Môžu za to vysoké odvody

BRATISLAVA / Od začiatku roka ukončilo na Slovensku svoju činnosť už 42 000 živnostníkov. A tento trend pokračuje. Mnohým štát zvýšil odvody o stovky eur! Zákon je navyše nastavený tak, že potichu zvyšuje odvodové zaťaženie každých 12 mesiacov.

Živnostníci platia odvody aj z odvodov

Odvodová reforma na nás zaútočila zo štyroch strán. Zvýšil sa minimálny aj maximálny vymeriavací základ, koeficient pre výpočet odvodov aj výška priemernej mzdy. A odteraz už živnostníci musia platiť odvody aj z odvodov.

Ak ste v roku 2011 zarobili v čistom 10 000 eur, odvody sa počítali iba z desiatich tisícov, čo je asi 2400 eur. Ale tento rok to bude suma nad 3000 eur. K 10 000 sa pripočítavajú odvody z oboch poisťovní, čo je presnejšie asi 3076 eur.

A o to, čo tento rok zaplatíte štátu naviac, o to viac viac budete platiť v ďalšom roku... A potom v ďalšom a v ďalšom a stále dookola. "Celkovo, keď sa ten koeficient, ktorý sa používa na výpočet vymeriavacieho základu zníži, vychádza potom zvýšenie vo finálnom roku 2015 o 80 % oproti stavu v roku 2012," hovorí Vladimír Sirotka z Asociácie malých podnikov.

Mnohí živnostníci preto prehodnocujú svoje podnikanie. Buď remeslo, ktoré na Slovensku nemá zlaté dno zavesia na klinec, alebo prechádzajú na s.r.o., vďaka čomu môžu poisťovniam platiť minimum.

Vláda nad zmenou zákona neuvažuje

"Trend rušenia živnostenských oprávnení fyzických osôb a záujem o právnu formu právnických osôb naďalej stúpa," potvrdil riaditeľ živnostenského odboru Ministerstva vnútra SR Ján Dutko. 

Vláda zatiaľ nad zmenou zákona neuvažuje. Podnet vraj musí prísť z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Tam nám však povedali len toľko, že k odvodovej reforme nemajú čo povedať. 

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy