Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
422 tisíc Slovákov nemá prácu, Richter je ale optimista
Zdielať na

422 tisíc Slovákov nemá prácu, Richter je ale optimista

BRATISLAVA / Jedným z najväčších problémov Slovenska je vysoká nezamestnanosť. Už druhý mesiac po sebe síce klesla, avšak iba nepatrne. Aj preto minister práce Ján Richter stále hovorí iba o miernom optimizme. V apríli totiž bolo bez práce stále veľmi veľa ľudí, viac ako 420-tisíc.

Viac ľudí bez práce ako pred rokom

Kým vo februári bola celková miera nezamestnanosti viac ako 16 percent, v mesiaci marec jemne klesla. V apríli aj vďaka sezónnym prácam opäť malé zlepšenie na 15,6 percenta. Ak som hodnotil predchádzajúce mesiace ako mierny optimizmus, rád by som v tomto konštatovaní pokračoval a opätovne zopakujem mierny optimizmus," vyhlásil minister práce Ján Richter.

V apríli 2012 však bola celková nezamestnanosť takmer o percento nižšia. Opozícia preto dlhodobo kritizuje Ficovu vládu, že ona zlými zákonmi zapríčinila negatívne čísla.
"Ukazuje sa, že táto vláda nevie riešiť nezamestnanosť, práve naopak, robí všetky kroky, aby sa nezamestnanosť skôr zvyšovala," myslí si Daniel Lipšic, poslanec NR SR. 

V riešení situácie sa názory rozchádzajú

Podnikateľská aliancia Slovenska opakovane kritizuje politiku stimulov a odpúšťania daní, ktoré však vláda dopriala iba niekoľkým vybraným firmám. Aj toto vraj deformuje trh a nepomáha boju proti nezamestnanosti.
"Jedna firma je podporená, je zvýhodnená a ďalšie firmy, ďalšie státisíce živnostníkov skrátka platia dane, prispievajú na dotácie, na stimuly, ale v živote na ne nárok nebudú mať. Čiže oni sú znevýhodnení," povedal Róbert Kičina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska. Už tento týždeň by sa poslanci mali zaoberať správou ministra Richtera, ako zlepšiť stav na trhu práce.

Problémom sú dlhodobo nezamestnaní

Medzi nezamestnanými sú dlhodobo najrizikovejšie tri skupiny: ľudia do 25 rokov, nad 50 rokov a dlhodobo nezamestnaní. "Mladých nezamestnaných do 25 rokov je 76.392 osôb, z toho je 24.643 absolventov. Nezamestnaných nad 50 rokov je 99.592 osôb. Dlhodobo evidovaných nezamestnaných je v SR 233.274 osôb, teda 55,3 % z celkového počtu nezamestnaných," upresnil minister Richter.

"Chystáme sa veľmi podrobne zanalyzovať túto správu a tento neradostný stav a pripomenúť riešenia, ktoré ponúkame," oznámil bývalý minister práce Ľudovít Kaník. Už tradične je najvyššia nezamestnanosť v okrese Rimavská Sobota, aktuálne je tam až 34 percentná.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy