Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Európu sužujú obavy... Z krízy
Zdielať na

Európu sužujú obavy... Z krízy

BRUSEL / Vysoká nezamestnanosť a slabý hospodársky rast. To sú najčastejšie problémy, ktoré trápia obyvateľov vyspelého sveta. Každá krajina má však aj svoje špecifické problémy. Niečo iné škrie južanov a niečo iné severanov.

Nemecká nezamestnanosť klesla na historické minimum

Nemci sú ťahúni Európy. Rast hospodárstva je pomalší ako sa čakalo, takže ani stabilná nemecká ekonomika nie je schopná uniknúť dosahom svetovej recesie. Na druhej strane sa vláde drží udržať dokonca znižovať nezamestnanosť. Tá klesla na historické minimum 5,3 percenta.

Druhou najväčšou ekonomikou únie je Francúzsko. Tam už je situácia úplne iná. Žiaden rast, žiadna práca a Francúzi sa obávajú, že sa to ešte bude zhoršovať. Nezamestnanosť stúpa v krajine už 21 mesiacov a dosahuje až 11 percent.

Ešte horšie je na tom ďalšia silná ekonomika Španielsko. Hospodárstvo padá ešte rýchlejšie, ako to francúzske. Nezamestnanosť láme jeden rekord za druhým. V súčasnosti je na úrovni 27 percent. Krajina zažíva jeden protest za druhým.

Rumuni, Bulhari, Slováci viac znesú...

No a protestuje sa aj v Grécku, kde je situácia asi najhoršia. Krajina je v hlbokom mínuse už šiesty rok za sebou. Úsporné opatrenia spomaľujú v krátkodobom horizonte výrazne ekonomiku. Nezamestnanosť ešte vyššia ako v španielsku.

Na periférií veľkých štátov sú Rumuni, Bulhari, Česi, alebo aj Slovensko. Platy a možnosti sú síce oveľa úbohejšie ako v starých krajinách únie, ľudia sú však poslušnejší, čo hrá do karát politikom, keďže viac znesú a menej protestujú.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy