Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zrušenie 500-eurovky by mohlo pomôcť Európe
Zdielať na

Zrušenie 500-eurovky by mohlo pomôcť Európe

BRATISLAVA / Viete čo je vyobrazené na 500-eurovej bankovke? Alebo aspoň... vedeli by ste si tipnúť, akej je farby? Ak nie, nevadí. Nie ste sami. Platenie s touto bankovkou je veľmi výnimočné v celej Európe a preto poslanci uvažujú o jej zrušení.

Zrušenie by jej pomohlo

500-eurová bankovka už možno v obehu nebude. Ekonómovia z celého sveta bankárov presviedčajú, že jej zrušenie by teraz Európe veľmi pomohlo. "By sa oslabilo euro, čo by podporilo export a rast HDP," uviedol broker Ronald Ižip.

Hodnota najväčšej eurovej bankovky je až päťnásobne vyššia ako inde vo svete. Napríklad v USA majú najväčšiu bankovku v hodnote 100 dolárov, podobne aj v Kanade, Austrálii alebo na Novom Zélande. V Anglicku je najväčšia 50-librová bankovka.

500-ky končia vo vankúši či čiernej ekonomike

Hodnota 500 euroviek síce tvorí až takmer 30 percent všetkých peňazí v eurozóne, veľa z nich však končí mimo finančného systému. Vo vankúšoch, či v čiernej ekonomike. Ekonómovia si myslia, že na ich zrušenie je pre Európu najvhodnejšia doba. "By sa museli legalizovať peniaze z daňových únikov a inej nelegálnej činnosti," dodáva Ižip.

Aj keď sa šéfovi Európskej centrálnej banky Draghimu rozlúčiť s fialovými bankovkami zatiaľ veľmi nechce, nevylučuje, že by nakoniec predsa len boli z obehu stiahnuté. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy