Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Európa proti bohatým. Po Cypre nám dochádza trpezlivosť
Zdielať na

Európa proti bohatým. Po Cypre nám dochádza trpezlivosť

BRATISLAVA / Boháči, nastražili sme vám v Európskom priestore nášľapné míny. Keďže únia nevie ako von z krízy, jednou z ciest je podľa nej dať po prstoch bohatým. Každá krajina má svoje finty, ako na horných desaťtisíc. Táto otázka sa stala ešte aktuálnejšou po nutnosti zachraňovať Cyprus.

Lídrom boja proti daňovým rajom Nemecko

Lídrom boja proti daňovým rajom je Nemecko, nezaostávajú ani Francúzi, či ostatné krajiny. Berlín chválil napríklad únik dát o desaťtisícoch s kontaktmi v daňových rajoch. Francúzsky prezident Hollande dokonca vyhlásil, že daňové raje musia byť vyrúbané. Paríž má v zuboch najmä francúzske firmy, ktoré nechcú doma odvádzať viac ako 30percetnú korporátnu daň vo svojej krajine.

Aj Krajina džentlmensky mlčiaceho bankovníctva, Švajčiarsko, musela v posledných rokoch kúsok spriehľadniť svoje tajomstvá. Automatickej výmene dát sa však krajina stále bráni. Všetko toto naberá ešte jasnejšie kontúry po aktuálnych problémoch Cypru. Podmienkou pôžičky od eurozóny bolo "zdanenie" vkladov v dvoch najväčších cyperských bankách. "Kríza na Cypre nás vytrhla z letargie a upriamila trhy opätovne na dlhovú krízu," uviedol Oliver Roth, analytik Seydel Bank.

Musia niesť zodpovednosť

Pomoc krajine rozprúdila debatu aj v Európskom parlamente. Europoslanci ponosy vkladateľov chápu, avšak mnohým, najmä tým, ktorí zastupujú chudobnejšie krajiny sa nepozdáva, že sa často ratujú tí bohatší. "Profitovala z toho aj krajina, takže musia niesť určitú zodpovednosť za finančnú situáciu, v ktorej sa ocitli," uviedla europoslankyňa Anna Záborská.

Keďže na záchranu Cypru sa bude skladať celá Únia aj chudobnejšie krajiny, napríklad Slovensko, tak podľa europoslancov krajina nemôže očakávať, že sa jej do systému nebude takpovediac aj kecať.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy