Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na 1,15 € musíme robiť 14 minút, Švajčiar len tri
Zdielať na

Na 1,15 € musíme robiť 14 minút, Švajčiar len tri

BRATISLAVA / Takmer 1,5 miliardy ľudí na našej planéte žije pod hranicou extrémnej chudoby. To znamená, že na pokrytie svojich miNImálnych životných potrieb majú k dispozícii smiešnu sumu. Takú, za ktorú si dnes u nás pomaly nekúpite ani poriadny obed - maximálne 1 euro a 15 centov na deň. Dá sa vôbec z toľkých peňazí vyžiť? A skúsili by ste to dobrovoľne?

Herec a čerstvý majiteľ Oscara za film Argo Ben Affleck chce, aby sa extrémnej chudobe venovala väčšia pozornosť. Rozhodol sa preto aktívne zúčastniť kampane "Ži pod hranicou".

Affleck tvrdí, že po dobu 5 dní bude jesť a piť len za dolár päťdesiat, po našom 1 euro a 15 centov. To je menej, než koľko minie denne na stravu predavač pouličného časopisu. "Asi 15 eur," hovorí Anton, pouličný predavač Nota Bene. Nebojte sa, Anton peniaze nerozhadzuje. Spomínaná suma totiž pokrýva stravu pre celú rodinu. "Tri deti, matka, to je štyri, ja som piaty," hovorí Anton.

Radi sa porovnávame s bohatšími

Aj tak to vychádza 3 eurá na osobu, čiže takmer tri krát viac, než koľko majú k dispozícii tí najchudobnejší v niektorých afrických či ázijských krajinách. V porovnaní s nimi na tom Slováci nie sú až tak zle, i keď sa radšej porovnávame s tými bohatšími. "Vo Švajčiarsku, Luxembursku, Írsku, ale aj v severských krajinách, ako je Fínsko, Nórsko, Dánsko, sa zarába 4, až 6-násobne viac ako na Slovensku. V Rumunsku a Bulharsku sú v rámci EU najnižšie mzdy, v priemere sa tam zarába približne polovica ako na Slovensku," uviedla Eva Sadovská, banková analytička

Slováci zarábajú v priemere 800 eur, čo teda na 1 deň znamená okolo 27 eur. "Treba ale povedať, že každý ôsmy Slovák zarába menej ako 400 eur a v tomto prípade na jeden deň pripadá približne 13,5 eura," dodáva Sadovská.

Na 1,15 € musíme pracovať 14 minút

Viete ako dlho musíme pracovať na euro a 15 centov? "Na to, aby priemerný Švajčiar zarobil 1,15euro, musí odpracovať ani nie 3 minúty, Slovák musí v priemere odpracovať asi 14minút. No a taký Bulhar alebo Rumun musí odpracovať až pol hodinu," dodala Sadovská.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy