Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Neapolská tradícia na Slovensku. Jednu kávu vypiješ, za dve platíš
Zdielať na

Neapolská tradícia na Slovensku. Jednu kávu vypiješ, za dve platíš

BRATISLAVA / Počuli ste už o káve navyše? Ide o kuriózny postup pri platení za kávu v podniku. Na internete koluje príbeh, ktorý inšpiroval verejnosť k tomu, aby sa spojila pre dobrú vec. Tí, ktorí si kávu nemôžu dovoliť, ju možno čoskoro budú piť zadarmo...

Vypiješ jednu, platíš za dve

Predstavte si, že vypijete jednu kávu alebo hneď dve kávy. Keď si však pýtate účet, zaplatíte za štyri. Čiže dve fiktívne kávy. Neznamená to, že by ste si ich vypili niekedy inokedy, alebo nebodaj si ich beriete domov. Táto tradícia platenia za kávy navyše má korene v talianskom Neapole.

Potvrdil nám to aj rodený Neapolčan Massimo, žijúci v Bratislave. Každý bohatší človek totiž už na začiatku 20. storočia platil za viac káv, ako reálne  vypil. "Ten druhý bol akože pre niekoho ako bezdomovec, alebo niekto, kto nemal peniaze," vysvetľuje Massimo.

Nielen pre bezdomovcov, aj pre študentov

Po internete už niekoľko dní totiž koluje istý obrázok s príbehom. Ľudia navrhujú, aby sa káva navyše platila aj u náš. Vznikla dokonca stránka na sociálnej sieti. Ohlasy prišli okamžite - aj od kaviarnikov a prevádzkarov!

"Myslíme si, že to nie je len o bezdomovcoch ale aj o iných skupinách ľudí, ako sú napríklad študenti, alebo sociálne slabšie skupiny," tešia sa niektorí. Nápad zaujal aj slovenských výrobcov kávy. Prispieť chcú tiež. Slovenská iniciatíva je tak na dobrej ceste. Káva navyše má byť však iba inšpiráciou. Autori myšlienky dúfajú v rozšírenie idey napríklad na jedlo...

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Facebook.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy