Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pijem, piješ, pijeme. Na Veľkú noc ochutnávajú aj deti
Zdielať na

Pijem, piješ, pijeme. Na Veľkú noc ochutnávajú aj deti

SLOVENSKO / Veľká noc je pre zarytých abstinentov ťažkým obdobím. Sú to totiž sviatky, počas ktorých je "povinné" nielen sa poriadne najesť, ale aj čo to vypiť. Zrejme sami viete, ako ťažko človeku padne uraziť tetušku, babičku či všetkých strýkov a bratrancov, ktorí vás už v bráne vítajú so štamperlíkom v ruke. A bohužiaľ prvé skúsenosti s alkoholom takto získavajú už aj deti.

Čím menšie dieťa, tým menej mu stačí

Najviac sa pije v nedeľu, kedy oficiálne končí pôst a na veľkonočný pondelok. Dospelí tvrdé pálenky a čosi sladké sa ujde aj tým najmenším, veď iba ochutnať, nech sa učia... "Ponúkanie detí pri výslužkách alkoholom, pri šibačkách, toto je vec, o ktorej by sme už mali konečne hovoriť verejne," myslí si sociologička Sylvia Porubänová. 

"Doterajšie skúsenosti nám preukázali určitý vzostup alkoholom podgurážených detí práve počas veľkonočných sviatkov," stojí vo vyjadrení DFNS. "Čím menšie dieťa, tým menšia dávka alkoholu mu môže uškodiť, môže mať z nej ten stav opitosti a už ho to môže ohrozovať," povedala hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická.

Nejde o alkohol v krvi

Nehovoríme teraz "len" o otrave alkoholom. Dieťa, ktorému sa od alkoholu krúti hlava si môže ublížiť aj pádom, vdychnutím zvratkov, či neprimeranou reakciou v prípade iného nebezpečenstva. Takže nie.

Ani ochutnávanie vaječného likéru nie je v poriadku. A v poriadku nie je ani to, ak pije otecko, ktorý chodí so synom po šibačkách, nejedno dieťa ostane zabudnuté u kohosi na návšteve.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články