Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pozor na nealko! Skladujte ho na tmavom a chladnom mieste
Zdielať na

Pozor na nealko! Skladujte ho na tmavom a chladnom mieste

BRATISLAVA / Umelé farbivá, konzervanty, dochucovadlá – aj v na pohľad neškodných v potravinách máme celú plejádu chemikálií. Niektoré už zakázali, pretože sa ukázalo, že sú škodlivé. U iných je dokázané, že sú neškodné, ďalšie sú stále pod drobnohľadom vedcov. No a niektoré éčka robia neplechu až keď sa skombinujú s ďalšími faktormi.

Karcinogénny v PET fľašiach?

Pulty sú plné nealka v krabiciach a plastových fliaš. Odhliadnuc od ich vplyvu na životné prostredie môžu byť nápoje z plastových fliaš aj hrozbou pre naše zdravie.

Internetom koluje správa o istom nealkoholickom nápoji, že môže byť údajne karcinogénny. Ak vraj totiž nealko v PET fľaši obsahuje konzervant benzoan sodný a zároveň vitamín C reálne hrozí, že sa vytvorí rakovinotvorný benzén. Ak neveríte všetkému, čo sa po nete šíri, v tomto prípade by ste mali.

"Ak je v PET fľaši prítomný benzoan sodný a kyselina askorbová a sú vystavené slnečnému žiareniu alebo vysokej teplote, vzniká benzén, ktorý je karcinogénny," potvrdil aj riaditeľ z Odboru kontroly potravín ŠVaPS Ján Štulc.

Okrem rakoviny, údajne najmä vo forme leukémie, vraj benzén napáda aj DNA a poškodenie buniek môže viesť aj k ďalším vážnym ochoreniam. Sami o sebe sú benzoan sodný a kyselina askorbová neškodné, preto ich legislatíva nezakazuje, rozhodujúcim faktorom pri ich spojení je teplo a slnečné žiarenie. Negatívnym bonusom sú umelé sladidlá.

"V tých nealko nápojoch, v ktorých bol cukor a boli vystavené žiareniu a teplu nevznikalo toľko benzénu, ako v tých, kde boli náhradné sladidlá," doplnil Štulc.

Kombináciu benzoanu sodného a kyseliny askorbovej nájdeme vo väčšine nápojov. Naši potravinári sa už pred siedmimi rokmi pokúšali s tým niečo robiť. "Je to predmetom sledovania a záujmu a je tam aj pôsobenie na výrobcov na obmedzenie tých koncentrácií v produkte," povedal Ľubomír Valík z Ústavu biochémie STU BA.

Konzervačná látka sa dá zmeniť

Konzervačnú látku zatiaľ zmenili dvaja výrobcovia. Kým sa nepridajú všetci, budeme sa musieť mať pri takýchto nápojoch najmú v lete na pozore. Ideálne sú nápoje bez konzervantov alebo aspoň bez tejto dvojkombinácie. Pre istotu vždy nápoje skladujte v chlade a mimo slnečného svetla.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články