Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Takto pripravíte dieťa na spánok
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Takto pripravíte dieťa na spánok

BRATISLAVA / Ani vy si už neviete rady so svojím dieťaťom, ktoré večer nie a nie zaspať? Ťažké večery a ešte ťažšie noci s neustálym vstávaním k nespavému dieťaťu prežívajú desiatky, možno až stovky, rodičov. Ale nemusí to tak byť! Stačí zmeniť niektoré zvyky. Tu je niekoľko zaručene dobrých rád.

Mnoho detí je hyperaktívnych

Veľa deti má so spánkom problémy. "Je to asi aktivitou, až hyperaktivitou dnešných detí," vraví detská psychologička Mgr. M. Tóthová Šimčáková. Spôsobov, ako uspať dieťa, je mnoho. Na každé však platí niečo iné. "Máme ju na rukách, sedíme s ňou, rozprávame sa s ňou," hovorí matka Jana Šutvajová. 

Deti majú totiž pocit, že sa spánkom pripravujú o zážitky a berú to ako stratu času. Mnohé mamičky preto svoje deti nedávajú spať cez deň, aby boli večer viac unavené. "Nie je to pravda, malé dieťa do troch rokov určite potrebuje spať aj cez deň," dodáva psychologička.

Večer bude, naopak, napriek poobednému oddychu lepšie zaspávať, lebo nebude také vyčerpané. Dôležitý je aj večerný rituál, ktorý by sa nemal vôbec meniť.

"Veľmi pomáha, keď sa dieťa pred tým, ako ide spať, môže vyblázniť," dodáva psychologička. Tam totiž spotrebujú posledné zbytky energie. "Deti by sa nemal pozerať na televízor či do tabletov," vraví.

Dôležití kamaráti do postele

Ak rozprávku, tak minimálne pod hodinu pred spaním. Potom by malo byť dieťa v takzvanom pokojnom režime. Málo detí má rado úplnú tmu. Preto je vhodné do detskej izby umiestniť jemné svetlo. Dvere by sme mali nechávať otvorené.

Dôvodom nespavosti dieťaťa môžu byť i podnety zvonka. "Sú to problémy v rodine, ktoré to dieťa vníma, či sa nám to páči alebo nie a prejavuje sa to potom na problémoch so spánkom," vraví MUDr. Marianna Kubovčáková zo spánkového laboratória.

Dieťa sa musí cítiť v bezpečí. V mnohých prípadoch potrebuje jednoducho vašu fyzickú prítomnosť. Osvedčené sú i dve rovnaké hračky v jeho posteli. "Každé sa dá do rohu postieľky a dieťa má vlastne 2 kamarátov, ktorý ho strážia," dodáva Kubovčáková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články