Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
SERVISNÁ TÉMA: Čo robiť, ak nie je na splátku?
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA: Čo robiť, ak nie je na splátku?

Leto, dovolenky a celé dni neplateného voľna. To sa odráža aj na našich príjmoch. Ak nevládzete splácať hypotéku, nepodliehajte panike. Máme pre vás zopár rád, ako sa vyhnúť zbytočným problémom.

Ak sa v priebehu splácania pôžičky dostanete do problému so splácaním vašich mesačných splátok, existuje jediné rozumné riešenie, okamžite kontaktujte spoločnosť, ktorá vám peniaze požičala.

Možností riešenia je viacero

Hlavnou snahou banky je udržať úver a jeho splácanie. Existuje niekoľko alternatív, ako neprísť o strechu nad hlavou. Určite sa však nespoliehajte na to, že si veriteľ nevšimne omeškanie splátok.

Veriteľ vám môže ponúknuť odklad splátok na určitý čas, kým svoj problém nevyriešite. "Je možné napríklad predĺžiť tento čas splácania, znížiť splátky, prípadne odložiť tieto splátky aj o niekoľko mesiacov, keď klient vlastne platí iba úrok," vysvetlila hovorkyňa banky Marína Smolková.

Pôžičky možno vtesnať do jednej

Ak máte viac pôžičiek, snažte sa ich skonsolidovať do jednej, pretože ak už raz problém so splácaním máte, ďalšia akákoľvek pôžička sa vybavuje oveľa zložitejšie.

Na konsolidáciu môžete využiť napríklad bezúčelový úver alebo kontokorentný úver. Splatíte ním všetky menej výhodné úvery. Konsolidácia je však skôr preventívnym opatrením, ktoré treba vykonať ešte pred tým, ako prestaneme z akéhokoľvek dôvodu splácať pôžičku. "Vždy je to na individuálnej báze," doplnila Smolková.

Aj úver možno poistiť

Dobré postavenie v úverovom registri vám dozaista pomôže udržať akýkoľvek osobný finančný poradca. Vyhodné je i poistenie úveru ešte pred nečakanými životnými situáciami. Poistiť úver sa dá vo väčšine bánk aj dodatočne, počas trvania úverového vzťahu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články