Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Záhrada ako z reklamy. Aj napriek horúčavám
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Záhrada ako z reklamy. Aj napriek horúčavám

Robí vám starosti tropická horúčava a lámete si hlavu nad vysychajúcou zeleňou vo vašej záhrade? Máme pre vás zopár rád, ako si s rastlinami poradiť aj počas spaľujúceho slnka! Tak, že budete mať záhradku ako z reklamy...

Nie premočená, nie príliš suchá

Dôležité je totiž dodržiavať isté zásady. Jednou z nich je exteriérové kvety polievať najmä ráno. Zalievanie počas dňa totiž nie je ideálne, pretože dochádza k nadmernému odparu. Vodu v kvetináči či záhrade, obrazne povedané, vysaje slnko.

Ak ráno náhodou zabudnete, nebojte sa krhly ani počas dňa. "Radšej to poliať aj na obed o 12-tej, ako by sa to nemalo poliať vôbec," potvrdil aj záhradník Milan Beutelhauser. Zemina musí byť vždy vlhká. Nie príliš premočená, ani príliš suchá.

Črepníky a vegetačné nádoby

Čoraz modernejšie je sadenie kvetov do črepníkov, ktoré sú využívané najmä na bytových terasách. Tam je ale slnko oveľa silnejšie. Existujú isté zlepšováky na nie príliš skoré vysychanie. "Je to takzvané mulcovanie. Môže to byť štrk, kôra, ktoré dobre zabraňujú odparu," hovorí Beutelhauser.

Ak však nieto času ani ráno ani večer na polievanie kvetov, oceníte vegetačné nádoby. Sú dokonalou náhradou klasických črepníkov. "Vtedy odporúčam väčšie nádoby. V nich si urobíme nejakú zostavu tej zelene a vtedy nedochádza k takému rýchlemu presychaniu," komentuje záhradník.

Nezabudnúť hnojiť!

Zvážte radšej aj konzistenciu substrátov. Rašelinové sú veľmi rýchlo presychavé. Lepšie je zvoliť si íl. Dôležité je hnojenie. "S nadmernou zálievkou totiž dochádza aj k väčšiemu vymývaniu hnojiva," upozornil Beutelhauser. Ak sa vám zdá, že vám rastlina vysychá, neprelievajte ju. Príčinou totiž môže byť aj to, že jej naopak zahnívajú korene.

ISIFA

Súvisiace články