Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
A je po úrode! Zlodeji kradli pre šamana
Zdielať na

A je po úrode! Zlodeji kradli pre šamana

Farmár z Veľkej nad Ipľom pri Lučenci prišiel o úrodu kukurice približne na území dvoch hektárov. Ľudia z Maďarska totiž obstrihali na kukurici kvety. Kým farmár hovorí o veľkej škode, polícia iba o priestupku. Zlodejom tak príliš veľký trest nehrozí.

Policajti v piatok na miestom poli strážili smutného chlapa s plačúcou ženou. Prišli k nám cez pole z Maďarska. Takpovediac nakúpiť zadarmo u miestneho farmára. Miestni si ich všimli už pred niekoľkými dňami. Vtedy však nikto netušil prečo, veď kukurica ukradnutá nebola. Farmár až neskôr zistil, že dlhoprstým ide o čosi iné.

Kukuricu ostrihali

Zlodeji nešli po kukurici ako takej, ale odstrihávali len jej kvet. Údajne ich od nich odkupoval miestny šaman. Zlodeji nám nechceli prezrádzať detaily. Z kvetu kukurice sa varí čaj, v Maďarsku ho preto vykupujú ľudoví liečitelia.

"Za to vrece, ktoré máme dostaneme asi 2000 forintov. Ale deti sú hladné, takže nám tie peniaze pomôžu," obhajoval sa zlodej. Táto suma predstavuje asi 7 eur, farmárovi však vznikla škoda asi za 6 až 7 tisíc.

Úroda je stratená

Za pár dní stihli zlodeji spustošiť niekoľko stoviek kukuríc. Naraz sem totiž chodili aj ôsmi. Farmár hovorí, že úroda je poškodená asi na dvoch hektároch.

Farmár hovorí, že keď sa z kukurice kvet odstrihne, tá už neskôr nedorastie. "Tam už šúlok nebude na tej kukurici, nemôžeme očakávať žiadnu úrodu," skonštatoval smutne farmár Teodor Sóos.

Zlodeji bez trestu?

Polícia podľa banskobstrickej krajskej policajnej hovorkyňe Márie Faltániovej tento prípad preveruje ako priestupok proti majetku. To teda znamená, že zlodejom príliš veľký trest určite nehrozí. Farmár neskôr aj oľutoval, že policajtov vôbec volal.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy