Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záhradkári pozor! Takto treba bojovať s nepríjemnými slizniakmi
Zdielať na

Záhradkári pozor! Takto treba bojovať s nepríjemnými slizniakmi

Nielen nepriaznivé počasie stojí za vráskami poľnohospodárov a záhradkárov. Tento rok ste si isto všimli, že sa nám aj na cestách a chodníkoch objavili húfy slizniakov. Nevábne vyzerajúci slimák bez ulity likviduje totiž záhradky vo veľkom štýle. Podľa odborníkov ich treba pracne zbierať, inak sa môžete s úrodou rozlúčiť.

Keď je vlhké počasie, paní Mária vo svojej záhradke denne napichne na drôt niekoľko stoviek slizkých tvorov, ktoré jej ničia záhradku. Na prvý pohľad nevinný neškodný slizniak je však jednoducho kanibal. Najlepšie sa mu darí v upravených záhradkách, kde celý deň môže požierať napríklad kapustové listy.

Ich hryzacie ústroje však zdolajú aj silnejšie listy. Podľa odborníka môžete bojovať proti pažravému slizniakovi aj chémiou, biologickými zbraňami alebo mechanicky ako pani Mária. Ak máte však suseda, ktorý má záhradu zarastenú ako prales, slizniakov sa nezbavíte.

Slizniaky milujú vlhké prostredia. Keď prší a je sparno, darí sa mu vynikajúco. A ak nemá nablízku čo jesť, neobíde ani drobné zdochliny... alebo svojich mŕtvych kolegov. Pozrite si rozhovor s odborníkom na záhradníctvo Jozefom Šimkom!

TV JOJ

Súvisiace články