Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úplná abstinencia je nezdravá, tvrdia vedci...
Zdielať na

Úplná abstinencia je nezdravá, tvrdia vedci...

BRATISLAVA / V rozsiahlom výskume od vplyve alkoholu na ľudské zdravie sa znova a znova objavujú prekvapivé fakty. Jedným z nich je aj to, že ľudia, ktorí sa vyhýbajú alkoholu, umierajú skôr ako opilci. Informáciu priniesol portál idnes.cz.

Podľa portálu idnes.cz texaský tím sledoval po dobu dvadsiatich rokov 1 824 ľudí vo veku 55 - 65 rokov. Počas štúdie zomrelo 69 percent abstinentov, 60 percent opilcov a len 41 ľudí, ktorí si občas dajú pohárik.

Abstinenti zomierajú skôr ako alkoholici

Článok zverejnený v uznávanom vedeckom časopise Alcoholism: Clinical and Experimental Research naznačuje, že abstinencia zvyšuje riziko smrti. Aj u bývalých alkoholikov. Abstinenti jednoducho umierajú skôr, než alkoholici. Mierna konzumácia alkoholu, čo je jedna až tri jednotky alkoholu denne., zdraviu prospieva najviac.

Viaceré štúdie ukazujú, že alkohol v primeranom množstve prospieva srdcu, krvnému obehu aj spoločenskému životu. Zostáva však otázkou, prečo by mala byť abstinencia nezdravá. Niektorí ľudia nepijú, pretože na to jednoducho nemajú peniaze. Štúdia však ukázala, že aj keď sa vezme do úvahy finančná situácia, počet priateľov, podpora zo strany spoločnosti a celý rad ďalších faktorov, abstinenti umierajú skôr ako ľudia, ktorí pijú viac než mierne.

Umierajú ľudia, ktorí nepijú

Výskum vedený Charlesom Holahanom na Univeristy of Texas At Austin ukázal, že najčastejšie umierajú ľudia, ktorí nepijú (bez ohľadu na to, či skôr alkoholu holdovali). Ťažkí alkoholici umierajú menej a ľudia, ktorí pijú s mierou, majú najväčšiu šancu na dlhý život.

Výsledok výskumu je pre odporcov alkoholu šokujúci. Jeho veľká konzumácia zvyšuje riziko cirhózy pečene a niekoľko typov rakoviny. Vedci sa domnievajú, že vysvetlenie možno spočíva v tom, že alkohol pomáha spoločenskej interakcii a tá je zásadná pre psychické a fyzické zdravie.

ISIFA

Súvisiace články