Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Recept na malátnosť a únavu? Voda!
Zdielať na

Recept na malátnosť a únavu? Voda!

V týchto zimných dňoch mnohí z vás určite pociťujú akúsi zvláštnu únavu. Človek je ospalý, unavený a na sústredenie v práci musí vynaložiť veľa síl. Môže to byť choroba, ale najskôr zrejme pôjde o nedostatok tekutín. Jednoducho, na pitný režim, ktorý sme si v lete strážili, v zime tak trochu zabúdame.

V chladných mesiacoch nás smäd nevaruje

"V zimnom období už na pitný režim toľko nemyslíme, ale organizmus, či v zime, či v lete stráca tých 2-2,5 litra tekutín," upozorňuje MUDr. Katarína Babinská z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Stratené tekutiny potrebujeme naspäť do organizmu nejako dostať. V lete je to jednoduchšie, pretože cítime smäd. V zime často vôbec, skôr nedostatok tepla.

Skrátka, zabúdame piť a navyše jedávame stravu s menším obsahom vody, jeme menej ovocia a zeleniny. Toto všetko sa napokon môže prejaviť na našej vitalite.  "Pociťujeme únavu, malátnosť. Ale tieto stavy môžu mať aj viaceré iné príčiny," hovorí MUDr. Katarína Babinská.

Malinovky zaťažujú organizmus cukrom

Nedostatok tekutín zaťažuje organizmus, spomaľuje a komplikuje látkovú výmenu. "Je to záťaž pre srdcovo-cievny systém. Viazne odstraňovanie odpadových látok," vystríha pred nebezpečenstvom MUDr. Katarína Babinská.

Farebné sladené bublinkové "žbrndičky" sú síce chutné, no veľmi nám nepomôžu, skôr naopak. "Sladenými nápojmi zaplavujeme organizmus dosť veľkým množstvom cukru," poznamenáva MUDr. Katarína Babinská z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Organizmus však zaťažujeme aj pitím kávy a čierneho čaju, i keď nás zahreje. No kofeín pôsobí močopudne, má teda za následok stratu vody. Potom si radšej vyberme nesladený bylinkový čaj. "Ideálnym nápojom je voda alebo minerálne vody," dodáva MUDr. Katarína Babinská. Na a vody by sme mali nášmu telu dopriať 2,5 až 3 litre denne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články