Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Žena má aj o stovku menej ako muž, za rovnakú prácu!
Zdielať na

Žena má aj o stovku menej ako muž, za rovnakú prácu!

BRATISLAVA / Máme čo doháňať. Pýtate sa v čom? V odmeňovaní žien. Tie aj podľa posledných prieskumov zarábajú menej ako muži. Za rovnakú prácu. A to za rovnakú prácu.

Rozdiel na zaplakanie

Oficiálne štatistiky ministerstva práce hovoria aj o vyše 20- percentnom rozdiele. A hoci prieskum portálu platy.sk, kde údaje vypĺňajú sami bežní Slováci, je trošku miernejší, rozdiel je stále markantný.

Veď v takom Prešovskom kraji dostane žena takmer o 100 € menej, ako jej mužský kolega na rovnakej pozícii.

"Zarážajúce je, že najväčšie rozdiely sú medzi vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi vo vysokých pozíciách," upozornila Oľga Pietruchová z ministerstva práce. Ako dodala, najnižšie rozdiely sú na Slovensku medzi najmenej vzdelanými ľuďmi a pri nižších zárobkoch.

O plat sa treba biť

Podľa riaditeľky Inštitútu pre výskum práce a rodiny Silvie Porubänovej existuje na trhu práce pomerne veľký priestor na individuálnu aktivitu žien, ktoré tak samy rozhodujú o svojom budúcom príjme.

"Čiže mnohé rozdiely nie sú už jednoducho zdôvodniteľné historicko-spoločenskými dôsledkami a už pri prijímaní do zamestnania treba mať na zreteli, že za výšku svojho príjmu sa treba pobiť," skonštatovala Porubänová. Ako dodala, týka sa to nielen tabuľkového odmeňovania, ale aj pohyblivej zložky mzdy a odmien.

Porovnanie platov podľa krajov

KrajMužiŽeny
Banskobystrický624 €585 €
Bratislavský795 €734 €
Košický664 €609 €
Nitriansky690 €609 €
Prešovský661 €566 €
Trenčiansky662 €603 €
Trnavský 700 €626 €
Žilinský 652 €589 €

Zdroj: platy.sk

Slovák vs. sused? Chudák

Slováci zarábajú v priemere 700 eur. Česi zarobia o 200 a Nemci až o 2000 eur viac ako my. Chlieb, vajíčka, šunka, či syr. To všetko však všade stojí zhruba rovnako.

Pri všetkej skromnosti nás košík s dobrotami môže stáť 20 eur. Na to, aby sme si ho mohli dovoliť kúpiť, musíme pracovať 4 hodiny a 10 minút.  "Bolo to o štyri minúty viac ako pre rokom," doplnila analytička banky Eva Sadovská.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

flicker

Súvisiace články

Najčítanejšie správy