Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
O kríze v Bruseli... Spôsobili ju vraj muži!
Zdielať na

O kríze v Bruseli... Spôsobili ju vraj muži!

BRUSEL / Prstom ukázali v Bruseli na tých, ktorí spôsobili krízu. Sú to muži! A najviac na to doplácajú ženy. S týmito obvineniami prišla skupina europoslancov, ktorá momentálne rieši stále prehlbujúce sa rozdiely medzi mužmi a ženami. Navyše podľa prieskumu zverejnený eurobarometer zamestnávateľov pri prijímaní ženy ani veľmi nezaujíma kvalifikácia, skúsenosti, ale to, či má deti a ako vyzerá!

Pohovor s mužom vs. so ženou

"Príčiny krízy vyšli z rozhodnutí, ktoré urobili najmä muži. Presnejšie inštitúcie, ktoré ovládajú muži." Tak toto vyhlásenie nevyšlo z úst ženy, ale europoslanca muža. A to Romeva I Rueda z Komisie za rovnoprávnosť pohlaví. Možno ste si totiž všimli, že pokiaľ ide na pohovor muž, potenciálny zamestnávateľ sa pýta na skúsenosti a znalosti.

Ak to je však žena, otázka sa týka založenia rodiny, či je už matka, plánuje byť, či by pracovala nadčas napriek rodine, alebo či je atraktívna. Takéto skúsenosti majú státisíce žien po celej Únii vrátane Slovenska. Hoci v škole dievčatá chlapcov predbehnú, platy majú nižšie a pracovný postup troskotá na rodine.

Zlé rozhodnutia mužov

Europoslanci si preto lámu hlavy nad tým, ako to zmeniť.
"Nemôže to EÚ vyriešiť nejakým prikázaním, nebodaj svätým. Prikázaním je to možné jedine vzdelávaním," myslí si europoslanec Sergej Kozlík. "Ťažko povedať, kto za to môže. Či muži alebo ženy. Ako lekár si dovolím tvrdiť, že hormóny za toto určite nemôžu," komentoval zase europoslanec Miroslav Mikolasik.

Kým muži robili rozhodnutia, ktoré nás doviedli tam, kde sme, ženy sa s tým musia vyrovnávať. Podľa prieskumu ale čoraz viac žien príde o miesto úplne, alebo im popri rodine neostane nič iné ako prejsť na polovičný úväzok. Podľa mnohých europoslancov tak za zlé rozhodnutia budú doplácať až do konca života....

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy