Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
To je ale podoba. Turci majú (tu)euro!
Zdielať na

To je ale podoba. Turci majú (tu)euro!

TURECKO / Písal sa rok 2005 a Turecko malo za sebou ťažké obdobie. Cválajúca inflácia, znehodnotená turecká líra - teda milión lír za obyčajný dolár. Preto bola vydaná celkom nová líra, oficiálne "nová turecká líra". Jej 1 nová líra sa však nápadne podobala našej dvojeurovke. Preto pozor na ňu!

Zneužívaná ako dvojeurovka

Na nápadnú podobu, z ktorej mätie, nás upozornil náš čitateľ cez projekt tvojenoviny. Podľa informácií z wikipedie už v momente zavedenia k nevôli Európskej centrálnej banky v roku 2005 sa práve 1 nová líra podobá jedno- a dvojeurovke. Pozrite sa sami! Na prvý pohľad však sú odlišnosti rozoznateľné, no problém bol niekde inde.

V eurozóne ich totiž nevedeli rozoznať predajné automaty a veľa z nich prijímali 1 líru ako dvojeurovku. Pritom dvojeurovka mala zhruba štyrikrát vyššiu hodnotu!

Z novej stará a nová nie je nová

Strach však mať nemusíte. Od 1. januára 2009 vyšla do obehu nová séria bankoviek a mincí platiaca od tohto dátumu. Staré "nové líry" boli zákonným platidlom do konca roku 2009. Mena sa posilnila a stabilizovala.

"Nová" z názvu meny bola odstránená a rovnako aj "yeni" z mince. Z praktického hľadiska to pri pohľade na novovydané mince znamená aj vizuálne zmeny. Staré mince aj bankovky stratili platnosť. Ak by ste sa však k nim predsa len dostali, aj tak pozor na manipuláciu s nimi...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

djibnet.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy