Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ukrajina medzi dvoma kameňmi. Európa alebo Rusko?
Zdielať na

Ukrajina medzi dvoma kameňmi. Európa alebo Rusko?

GDANSK / V poľskom Gdansku prebieha bitka o Ukrajinu! 12 európskych ministrov si láme hlavu nad tým, ako krajinu presvedčiť, aby svoj trh otvorila práve Európskej únii. Ukrajina totiž stojí medzi dvomi kameňmi - Európskou úniou a Rusmi. Obidve mocnosti ju chcú zlanáriť na svoju stranu....

Nepohádať sa s Rusmi

Aké tromfy vytiahnuť z rukáva, aby sa Ukrajina obrátila buď doľava alebo doprava? Mala by sa totiž rozhodnúť, ktorým smerom sa vyberie. A európski ministri si brúsia na našich východných susedov zuby.

"Myslím si, že je dobré pre Európsku úniu, aby sme mali Ukrajinu na našej strane. My nebudeme prekračovať ruské červené čiary, ale zároveň si zadefinujeme aj naše a budeme si trvať na tom aby boli rešpektované z našej strany," komentoval v Gdansku prítomný minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Ak EÚ, znamená to otvorený trh

Ukrajina by teda mohla byť súčasťou nášho ekonomického systému, alebo colnej únie s Rusmi. Naši ministri však korčuľujú na tenkom ľade. Nechcú sa pohádať s Rusmi, ktorí si na Ukrajinu tiež brúsia zuby. Ak by sa rozhodla pre nás, pre bežného Slováka by to znamenalo otvorený trh a teda by sme aj naše výrobky mohli na Ukrajine predávať bez zbytočných naťahovačiek s clom a rôznymi zdĺhavými papierovačkami.

"Povedali sme im. Nikto sa nerozhodne za vás, to musíte urobiť vy sami. My veríme, že budete patriť do Európy," povedal aj minister zahraničných vecí Litvy Linas Antanas Linkevičius. V minulosti sa už raz s Rusmi Ukrajina dohodla a vraj sa jej to veľmi nevyplatilo, čo sa im aj pokúsili pripomenúť.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

wikipedia.org

Súvisiace články

Najčítanejšie správy