Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
S eurom sa kamarátime. Sme spolu už štyri roky
Zdielať na

S eurom sa kamarátime. Sme spolu už štyri roky

Hoci alebo práve preto, že k nám prišlo počas krízy, sme dosť dobrí kamaráti. Tak aspoň hovorí prieskum. Reč je o eure, ktoré používame ako menu už štyri roky. Slovensko nepatrí ku krajinám, kde by sa veľa zarábalo, aj tak sa nám platiť touto menou páči.

Cestovatelia sú za

Ako pozitívne vnímajú euro najmä Slováci, ktorí často cestujú. Cítia sa byť v partii valutových cudzincov. Príjemnou súčasťou faktu, že aj v cudzine platíme eurom ako doma je, že sa nemusíme zaťažovať prepočítavaním cudzej do vlastnej meny. Napriek tomu sme ešte stále nezabudli na staré dobré koruny. Pri nižších sumách totiž prerátava eurá 38% ľudí a pri vyšších až 57%.

Euromincu nechceme

Eurozóna sa otriasa, mnohé krajiny majú problémy a skeptici ujúkajú pri každej príležitosti, keď môžu spoločný európsky projekt napadnúť. Slovensko nepatrí ku krajinám, kde sa extra zarába a nezamestnanosť je žiaľ vysoká. Napriek tomu, Slováci euro nehania. Šiesti z desiatich Slovákov považujú euro za dobré.

Teda aspoň podľa prieskumu. Hoci si necelá tretina Slovákov myslí, že euro je zlé, stále patríme v Európe k eurooptimistom. Po štyroch rokoch nám už ani nerobí žiaden problém platiť eurami a orientovať sa v nich. Čo však Slovákov rozčuľuje, je drobná centová minca. Tú by väčšina z nás najradšej vyhodila do smetného koša.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy