Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
1 EURO = 1 KORUNA. Občas to platí doslova a dopísmena
Zdielať na

1 EURO = 1 KORUNA. Občas to platí doslova a dopísmena

Jedno euro = 30,126 Sk. Aspoň tak sme boli zvyknutí. Sú však situácie, keď tento prepočet a pevne stanovený kurz neplatí. Občas medzi tieto dve konštanty môžete dať pomyselné rovná sa. Viete si na takýto prípad spomenúť?

Rôzne akciové ceny mobilov

Najviac ľudom utkvel v pamäti mobilný telefón. Boom, kedy operátori ponúkali mobil za korunu, si pamätáme azda všetci. Akciový mobil ponúkajú aj teraz, ale za jedno euro, čiže v prepočte za 30 korún. Stúpali však aj ďalšie ceny.

"Samozrejme, pri niektorých položkách môžu ľudia citlivejšie vnímať, že sa zaokrúhľovalo, že sa tie ceny zvýšili. Napríklad pri mobiloch to bola jedna koruna, teraz je to jedno euro. Takisto v reštauračných službách došlo k zaokrúhleniu, najmä v rokoch 2008/2009 bol troška rýchlejší rast cien," myslí si bankový analytik Ľubomír Koršňák.

Je teraz naozaj všetko drahšie?

"Tá koruna, tá bola voľakedy lepšia. Za tú korunu ste hocičo kúpili a teraz za to jedno euro idete do obchodu a nemáte skoro nič," myslí si jedna z opýtaných. "Keby sme teraz začali tie sumy v eurách prerátavať na koruny, tak podľa mňa aj tretina výrobkov je drahšia," tvrdí ďalšia z opýtaných.

Keby sme išli hlbšie do minulosti, porovnania by boli ešte zaujímavejšie. Lístok do kina, ktorý teraz stojí v priemere 6 eur, stál kedysi 6 korún. To však bola samozrejme, trošku iná koruna, než tá slovenská, ktorú máme ešte všetci živo v pamäti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy