Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koniec eura? Nemci nechcú pomôcť Grékom, ak...
Zdielať na

Koniec eura? Nemci nechcú pomôcť Grékom, ak...

Nemecko zablokuje akúkoľvek novú pomoc pre Grécko. A to v prípade, že Atény nedodržia podmienky dohodnuté v rámci predchádzajúcich záchranných balíčkov.

31 500 000 000 €

Povedal to Michael Fuchs, podpredseda frakcie Kresťansko-demokratickej únie kancelárky Angely Merkelovej. Podľa neho je Berlín pripravený vetovať ďalšiu pomoc Grécku, ak nemeckí predstavitelia nebudú spokojní so zisteniami inšpekcie Európskej centrálnej banky (ECB), EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) známych ako Trojka. "Môžete ma citovať. Ak bude pohár iba poloprázdny, nebude to stačiť na nový balíček pomoci," povedal Fuchs pre denník Handelsblatt.

Ak Grécko nesplní požiadavky, Nemecko využije svoje veto aj v prípade, že ostatní členovia eurozóny budú s uvoľnením pomoci pre Atény súhlasiť. Berlín spoločne so svojimi partnermi v eurozóne čaká na správu o výsledkoch inšpekcie Trojky. Ich verdikt, ktorý sa očakáva v polovici septembra, rozhodne o tom, či Atény dostanú ďalšiu pomoc vo výške 31,5 mld. eur.

Nemecko euro potrebuje!

Pred rozpadom eura nevarujú len euroromantici, či bruselské špičky. V boji za záchranu spoločnej meny sa za Angelu Merkelovú postavili aj priemyselní bosovia Nemecka. Aj podľa šéfov veľkých koncernov je euro skôr prínosom. Rozpad si rozhodne neprajú.

Pri veľkých fabrikách, ktoré majú pobočky v každej eurokrajine, je výhodné nešaškovať pri všetkých transakciách s mnohými kurzami a milión premennými. Nemeckí bosovia sa zhodujú, že euro pomohlo aj exportu. Aj keď kríza robí svoje.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy