Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za platenie eurami môžete dostať vysokú pokutu!
Zdielať na
Ekonomika

Za platenie eurami môžete dostať vysokú pokutu!

Mincami z eurobalíčka môžeme platiť až od 1. januára

Každý, kto na to zabudne a štartovací balíček s euromincami za 500 Sk využije na platenie ešte tento rok, riskuje pokutu až 5 tisíc korún. Balíčky síce dostaneme už mesiac vopred, no do konca decembra musíme byť verní ešte korunám.

Otázne však je, či zákaz ich používania ustrážia aj obchodníci v zahraničí. Televízii JOJ sa podarilo nájsť za našimi hranicami obchodníkov, ktorí by nemali problém prijať ich do svojej pokladne už teraz. Aby, sa takýmto situáciám predišlo, informovanosť neobíde ani predavačov v iných štátoch.

Jediné, čo s nimi môžete v decembri robiť, je mať ich vystavené v poličke. Kúpiť si ich už v decembri má však výhodu. Prvý deň budúceho roka totiž nebudete musieť pri nákupe komplikovane vypočítavať, či vám predavačka vráti správny výdavok v eurách.

Štartovací balíček bude obsahovať 45 eurových mincí a jeho hmotnosť bude  štvrť kila. Počet balíčkov určili na milión dvesto, no každý si ich môže kúpiť koľko chce za 500 korún. Jeho skutočná hodnota je o 9 halierov vyššia a stratu bude znášať Národná banka.

Na eurá sa tešia aj predajcovia europeňaženiek. Už teraz zaznamenali veľký záujem a môžu sa tešiť zisku. Pozrite si na videu, aké sú v ponuke.

Viac sa dozviete vo večernom spravodajstve TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy